Loading...

(מאמר דעה) על צרבת וסותרי חומצה

admin

מאמר דעה מאת: יניב מורסיאנו, הרבליסט קליני ונטורופת

כמטפלים העוסקים ברפואה טבעית/הוליסטית, בין אם מדובר בנטורופתיה, רפואה סינית או רפואת צמחים, המטופלים אותם אנו פוגשים בקליניקה המודרנית כיום, לא תמיד תואמים את הטיפוסים או המצבים המוגדרים בספרות הקלאסית. אחת הסיבות לכך, היא השימוש הגובר והולך של תרופות כימיות, ע"י מטופלים רבים הפוקדים את הקליניקה. חלק גדול מהתרופות, מייצרות תהליכים שאינם טבעיים לגוף האדם, ופועלות בניגוד לטבע האנושי, מה שמאלץ אותנו המטפלים לייצר התאמות ולהתמודד עם סיטואציות לא פשוטות, בהן הגוף נמצא במצב של "איזון מדומה". דוגמאות לכך הן גלולות למניעת הריון, הורמונים הניתנים לאישה במצבים שונים, תרופות להורדת שומנים בדם (סטטינים) המדכאים ייצור כולסטרול בכבד, תרופות פסיכיאטריות המדכאות פעילות עצבית/חשמלית במח או תרופות סותרות חומצה עליהן נתמקד במאמר זה.

חומצות עיכול, או בשפה מסורתית "אש עיכולית", נחשבות למצרך חשוב ביותר בכל גישה טיפולית מסורתית, בוודאי ככל שהאדם מבוגר יותר. רוב התסמינים/מחלות בעולם המודרני ובכלל, קשורות בצורה כזו או אחרת למצבו העיכולי של האדם. מערכת עיכול חזקה עשויה למנוע תחלואים רבים, בעוד מערכת עיכולית חלשה, המייצרת מעט מיצי עיכול, עלולה לגרום לתחלואים רבים. כמעט בכל טיפול, אנו המטפלים רואים חולשה של הכבד וקושי בייצור מיצי המרה, מה שיוגדר בגישה הסינית כ"תקיעות צ'י כבד", בעיות בפינוי/יציאות או בספיגה.
כמעט בכל טיפול בצמחים נמצא את עצמנו רושמים למטופל צמחים או תמציות צמחים המגבירים ייצור מרה ע"י הכבד (כולגוגים), או צמחים המעודדים את הלבלב לייצר יותר אנזימי עיכול, ובכלל, צמחים אשר מעוררים את המערכת העיכולית, ומעודדים את פעילותה.
לכן, כאשר יגיע אלינו מטופל אשר נוטל מעכבי או סותרי חומצה שונים כגון אומפרדקס, לוסק ואחרות, ולרוב גילו יהיה מעל גיל 40, גיל שממילא אצל רוב בני האנוש חלה ירידה טבעית ב"אש העיכולית", אנו המטפלים נהיה בבעיה, שכן מיצי העיכול הכרחיים בגיל זה, ואילו התרופה אותה נוטל המטופל מדכאת את מיצי העיכול או את אותה "אש עיכולית".
קיימות לכאורה סיבות רבות לנטילת סותרי חומצה, אך מטרתן היא בעיקר להרגיע באופן סימפטומטי תסמיני צרבת כתוצאה מעליית חומצת הקיבה, מצב שנקרא ברפואה המסורתית "עליית צ'י מורד של הקיבה". צרבות יכולות להיגרם כתוצאה מכיב פפטי (אולקוס), דלקת הקיבה (גסטריטיס), רמה מוגברת של החיידק "הליקובקטרפילורי" ועוד.
כמובן, שבגישות טיפול טבעיות/הוליסטיות,טיפול בצמחי מרפא הצרבת הינה רק קצה הקרחון, ובבסיס הקלקול עשוי לשבת "סטרס", תזונה לקויה, וחולשה של הכבד, הלבלב וכל המערכת העיכולית.
למעשה, ברגע שמטופל נוטל מעכבי/סותריחומצה, הוא מבטל את האפשרות להביא את מערכת העיכול שלו למצב מאוזן. בכדי שאנו המטפלים נוכל להועיל במצב זה, עלינו לעזור למטופל למצוא חלופות טבעיות יותר. בנוסף, יש לזכור שלמעכבי חומצה ישנן תופעות לוואי רבות כגון אלרגיות למזון, הפרעות בקצב הלב, עקצוץ באצבעות הידיים והרגליים, דכאון, סחרחורות וכאבי ראש.
מסתבר שמציאת חלופות לתרופות אלו אינה פשוטה כלל וכלל, שכן ברגע שמטופל מפסיק את נטילתן, הקיבה מתחילה לייצר מיד מיצי עיכול המגרים את הרקמה הרירית של הקיבה, ויתרה מכך, חלק גדול מצמחי המרפא אשר מחזקים את הכבד והלבלב הינם בעלי טעם מר, אשר עשוי לגרות את הקיבה של אדם הסובל מצרבות.
אחת הדרכים היעילות ביותר להיגמל בעזרת צמחי מרפא מאותן התרופות (כמובן ששינוי תזונתי מתבקש) היא ע"י שימוש בצמחים בעלי מרקם צמיגי וטעם מתקתק, לרוב צמחים המכילים חומר פעיל רירי בשם מוצילגו, המצפה ומשקם את הרקמה הרירית של הקיבה, ומרגיע את הצריבה מבלי לדכא את מיצי העיכול החשובים כל כך לתהליך העיכול.
אחד הצמחים היעילים והנוחים ביותר לשימוש הינו ה Ulmus rubra. האולמוס נחשב לצמח המכיל כמות גדולה של חומר רירי, ונחשב לנוח ביותר לשימוש.
אחת הדרכים המקובלות לשימוש בצמח, היא אבקה טחונה של הצמח. ניתן להמיס ככפית מהאבקה בחצי כוס מים בטמפרטורת החדר, ולשתות מספר פעמים ביום להקלה על הצריבה.
למידע מלא על הצמח ניתן להיכנס לקישור הבא:
http://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plant&plant_id=284

 

בנוסף, ניתן להשתמש בהרכב נוזלי נטול אלכוהול מהצמחים הבאים:

Ulmus fulva
Althaea off.
Chamomilla
Glycyrrhiza(DGL)

ההרכב בריכוז 1:1, ומיוצב בגליצרין צמחי. האולמוס והאלטאה מכילים מוצילגו בכמות גדולה, בעוד הליקוריץ ללא הגליציריזין, נותן השפעה מזינה ומרגיעה לקיבה, ובנוסף נותן עוד מתיקות להרכב. הקמומיל נותן להרכב השפעה נוגדת דלקת ונוגדת עווית.
ניתן להשתמש בהרכב לטיפול בדלקת של הקיבה(גסטריטיס), צרבת וגמילה ממעכבי/סותרי חומצה, כיב פפטי, הליקובקטרפילוריופיסורה.
ההרכב נוח ביותר לשימוש וטעמו מתקתק ועדין.
אופן שימוש: 5 מ"ל ברבע כוס מים, שלוש פעמים ביום או לפי הצורך.

 

 

לכל המאמרים