Loading...

(מאמר דעה)צמחי מרפא , כטיפול צמחי משלים בעלי פעילות אנטי אוקסידנטית כטיפול מונע ולשיפור איכות החיי

admin

מאמר דעה מאת: יניב מורסיאנו, הרבליסט קליני ונטורופת

בשנים האחרונות, אנו עדים לצריכה הולכת וגוברת של תוספי תזונה רבים וצמחי מרפא בינהם, תוספים אשר נחשבים לנוגדי חמצון או אנטי אוקסידנטים.  אחת הסיבות לעלייה בצריכת תוספים מסוג זה, היא השכיחות ההולכת וגוברת של מחלות כמו סרטן, שומנים בדם ומחלות אוטואימיוניות שונות מצד אחד, ומצד שני, מחקרים רבים אשר מתפרסמים לאחרונה, הן מתוך עניין של גופים רפואיים או במימון חברות מסחריות בעלות אינטרסים.
שאלת ריכוזיות החומר:
אחד הדברים החשובים ביותר טרם רכישת תוסף כזה או אחר, היא להבין בדיוק מה מכיל התכשיר.
האם מדובר באבקה טחונה של צמח, שלרוב לא תהיה לה השפעה משמעותית, או תמצית מרוכזת. לקוחות רבים רוכשים בבתי הטבע והפארםתכשירים שונים רק על סמך השם, אך מבלי לדעת מה הם באמת מכניסים לגופם. לרוב, הבעיה לא תהיה חלילה נזק, אלא פשוט תועלת ירודה או אפסית אותה הם יפיקו מהתכשיר.
שאלת המינון:
חלק גדול מהציבור, אשר ניזון מפרסומים שונים, נוטה פעמים רבות לצרוך מספר רב של תוספים בעלי פעילות זהה למדי, ולצרוך כל אחד מהם במינון נמוך ביותר. הדרכה נכונה על ידי בעל מקצוע, תוביל את הלקוח לרכישה נבונה של התכשיר והמינון המתאימים לו ביותר.
אם כך, בואו ננסה להבין מהם נוגדי החמצון?
צמחים בעלי השפעה נוגדת חמצון מכילים לעתים קרובות תרכובות פוליפנוליות דוגמת פלבונואידיםופרואנטוציאנידינים (OPC). חומרים אלה מונעים נזק חמצוני לרקמות הגוף על ידי ניטרול של מולקולות בעלות פוטנציאל מחמצן גבוהה (ROS) והן משמשות בעיקר לטיפול ארוך טווח ולמניעה.
יחד עם זאת, חלק גדול מצמחים אלו, יכולים לשמש כל אדם כחלק מאורח חיים בריא ושמירה על בריאות תקינה, ובעיקר כרפואה מונעת.
להלן סקירה של צמחי מרפא מוכרים, ביניהם צמחי מרפא סינים ופטריות כח יפניות רובם מגובי מחקר מודרני, המתאימים כצמחי מרפא להורדת לחץ דם, צמחי מרפא להרגעה,  ושימוש רב שנים במסורות רפואיות עתיקות יומין:

 

כורכום

שם בוטני  Curcuma longa :
שם סיני    Jiang Huang :
שם עממי:    Turmeric
שם עברי:  כורכום

צמח הכורכום שימש למטרות רפואה, כמזון, כתבלין וכפיגמנט במשך אלפי שנים. מקור הצמח בהודו ובדרום מזרח אסיה, וכיום הוא נפוץ בארצות רבות נוספות. הכורכום משתייך למשפחת הזנגביליים, והוא קרוב משפחתם של הג'ינג'ר וההל.
ברפואה ההודית המסורתית (איור-ודה) מקובל הכורכום מאוד לטיפול בהפרעות עיכול, לטיהור ולחיזוק כללי, ואילו הסינים מסווגים אותו בעיקר כצמח המחזק ומניע את הדם. ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הכורכום לצמח עדין, המתאים לשימוש ארוך טווח ומניעתי לטיפול בטווח רחב של בעיות.

     
חלקי הצמח בשימוש רפואי
קנה שורש.
ספרות מדעית:
PDR FOR Herbal Medicines
 אנטי אוקסידנט, מוריד רמות שומנים בדם, מדלל דם, נוגד דלקת, נוגד גידולים, אנטי-סרטני ואנטי-בקטריאלי.

פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מחטא (חיצוני), מוריד רמות שומנים\כולסטרול בדם,ממריץ מרה, ממריץ\מניע, מטפל בפציעות (חיצוני), מעודד התחדשות רקמות, נוגד דלקת,נוגד קרישה, מגביר תיאבון, אנטי-סרטני, ממריץ קיבה, מקדם\מסדיר מחזור חודשי, משפר זרימת דם היקפית, משקם\מגן כבד, נוגד חמצון.

שימושים עיקריים: מחלות מעיים דלקתיות (IBD), דלקת מפרקים ניוונית (OA), סרטן (תמיכה ומניעה ).

שימושים משניים  :יתר כולסטרול, יתר קרישיות הדם, פציעות (חיצוני), אי-סדירות מחזור חודשי,בחילות, דלקת המעי הגס (קוליטיס), דלקת המעי הדק (מחלת קרוהן), דלקת כיס\דרכי המרה,דלקת הכבד (כרוני), חולשת מערכת העיכול, יתר שומנים בדם, כבד שומני, כיב פפטי (אולקוס), ליקויים באספקת הדם ההיקפית, ליקויים בתפקודי הכבד, מחלות דלקתיות של רקמת החיבור, פינוי רעלים (דה-טוקסיפיקציה), פסוריאזיס, קשיי עיכול (דיספפסיה), שחמת הכבד, שיגדון (גאוט), שיגרון (ראומטיזם).

אופן שימוש מומלץ:
תמצית יבשה או תמצית נוזלית של הצמח השלם.
לקריאה של המונוגרף המלא:
http://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plant&plant_id=336


תה ירוק

שם בוטני    Camellia sinensis :
שם סיני    Wu Lu Cha :
שם עממי:      Green tea (olong tea)
שם עברי  :  תה ירוק

מוצאו של התה הירוק בהודו ובסין. זהו שיח או עץ ירוק עד ממשפחת התאיים, הנפוץ כגידול חקלאי בארצות מוצאו, כמו גם ביפן, בציילון, באינדונזיה, ברוסיה ובארצות נוספות. עץ התה הפראי מתנשא עד לגובה 6 מטר, אך בגידולים המסחריים העצים נגזמים כדי להקל את קטיף העלים וגובהם מגיע לכ-1.5 מטר בלבד.
התה הירוק מגיע בעיקר מסין ומיפן ואינו עובר תהליך עיבוד תעשייתי. התה השחור והאדום מיוצרים בהודו, בציילון ובקניה בשיטות של התססה וחימום. תהליך זה משפיע על תכולת והרכב הפוליפנולים בהם ומקנים לתה השחור את ניחוחו הייחודי. סוג תה נוסף, הידוע בשם תה אולונג, עובר התססה חלקית.
בסין החלו לשתות תה ירוק במהלך האלף השלישי לפנה"ס. מאוחר יותר זכה המנהג לעידודם של נזירים בודהיסטים, שראו בו תרופה כנגד מזג רע ונעדר איפוק. רק במהלך המאה ה-16 הגיע התה לאירופה, ואילו במאה ה-17 ערכו עמו היכרות גם תושבי רוסיה ומונגוליה. בתקופה זו עלתה בהתמדה הפופולריות שלו בצרפת, בבריטניה ובהולנד.
סגולותיו הרפואיות של התה הירוק נודעו כבר במהלך המאה הראשונה לספירה. הוא נחשב למשתן, ממריץ, נוגד רעלים וממריץ עיכול - תכונות שהוכחו במהלך המאה האחרונה גם באמצעות מחקר מדעי. המחקר חשף גם את תכונותיו נוגדות החמצון, נוגדות הסרטן ונוגדות הזיהום המגוונות של הצמח.
התה הירוק נחשב לבעל עוצמת פעילות מתונה.
 
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלים (בעיקר ניצני עלים ועלים צעירים).
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מוריד רמות שומנים\כולסטרול בדם, אנטי-סרטני,ממריץ קיבה, מעורר, מצמת, ממריץ עצבי , משתן נפח, נוגד גידולים ממאירים, נוגד חמצון.
 
שימושים עיקריים: טרשת עורקים (מניעה וטיפול), סרטן (תמיכה ומניעה ).

שימושים משניים: יתר כולסטרול, שלשול (אקוטי), בצקות, כאב ראש (אקוטי).

אופן שימוש מומלץ:
חליטה או תמצית יבשה.
מינון משתנה מאדם לאדם.
במידה וחולטים את הצמח, יש לחלוט אותו 5 דקות בלבד, לסנן ולשתות.
לקריאה של המונוגרף המלא:
http://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plant&plant_id=152

 

 

גוג'י ברי

שם בוטני:  Lyciumbarbarum
שם סיני:  Gou Qi Zi
שם עממי     Goji Berry – Wolfberry :
שם עברי  :  אטד פראי

פרי האטד (גוג'י ברי) משמש למטרות רפואיות וכן כמזון פונקציונאלי זה למעלה מ- 2300 שנה בסין ובאסיה. זהו שיח יער ממשפחת הסולניים המתנשא לגובה של 1-3 מטרים. מקור הצמח בדרום מזרח אירופה וכן בארצות אסיאתיות דוגמת סין, טיבט ומונגוליה. הפריחה חלה בין יוני לספטמבר בהתאם לקו הרוחב, הגובה מעל פני הים והאקלים. עלי הגביע יוצרים פרח דמוי פעמון צינורי מאונות משולשות, בעוד שעלי הכותרת הינם סגולים בהירים ובגודל ממוצע של כ-1 ס"מ. הפרי הינו ענבה, צבעו כתום בהיר עד אדום, צורתו אליפטית וגודלו 1-2 ס"מ. הפירות מבשילים בין יולי לאוקטובר. הפרי עובר ייבוש איטי בכדי להפכו לראוי למטרות רפואיות וקולינריות. זה מאות בשנים שלפרי יצאו מוניטין ברפואה המסורתית כמאריך חיים ומונע הזדקנות, כמשפר ראייה, כמונע זיהומים ושימושים רבים נוספים. ברפואת הצמחים המודרנית נחשב פרי האטד לבעל עוצמת פעילות מתונה ולצמח נטול רעילות המתאים לשימוש ממושך.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
פרי
ספרות מדעית:
Martindale current edition
מחזק פעילות מערכת החיסון, נוגד חמצון, מעלה ספירות דם אדומות ולבנות, מוריד רמות שומנים בדם, מעכב היווצרות של טרשת עורקים, אנטי הפטוטוקסי(מגן ומשקם כבד), מטפל בכבד שומני,מרגיע ומשפר זיכרון.

פעילות ברפואת הצמחים המסורתית : מוריד לחץ דם, מוריד רמות שומנים\כולסטרול בדם,נוגד דלקת, אנטי בקטריאלי , אנטי-סרטני, אנטי-פטרייתי, מוריד רמות סוכר בדם, מטפל בעיניים, ממריץ\משפעל חיסון, מעכב תהליכי הזדקנות, משפר זרימת דם היקפית, משפר תפקוד מיני, משפר תפקוד מנטלי, משקם\מגן כבד, נוגד אנמיה, נוגד גידולים ממאירים, נוגד חמצון.

שימושים עיקריים: אין אונות (אימפוטנציה), גידולים ממאירים, חולשה חיסונית, יתר סוכר בדם,ניוון רשתית העין, שיבה מוקדמת, שיטיון (דמנסיה), תפקוד מיני לקוי, סכרת, ספירת זרע נמוכה, סחרחורת (ורטיגו).

שימושים משניים: לחץ דם גבוה, יתר כולסטרול, אלצהיימר, אנמיה, גלי חום של גיל המעבר,דלקת הכבד (כרוני), זיכרון לקוי, טנטון, יתר שומנים בדם, כבד שומני, כימותרפיה (תמיכה),ליקויים באספקת הדם ההיקפית, ליקויים בתפקודי הכבד, שיעול יבש, תסמונת גיל המעבר (מנופאוזה).
אופן שימוש מומלץ:
תמצית יבשה או מיצוי נוזלי(טינקטורה)
לקריאה של המונוגרף המלא:
http://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plant&plant_id=229


סכיזנדרה
שם בוטני     Schisandrachinensis :
שם סיני     Wu Wei Zi :
שם עממיSchisandra :
שם עברי  :  שכיזנדרה

השכיזנדרה הינו צמח מרפא המגיע מעולם הרפואה הסינית ומכונה "זרע חמשת הטעמים" על כך שיודע להגיע אל כל טעם בגופינו. זהו עץ יפייפה בעל עלים ירוקים וגדולים, פרחיו בעלי 4 עלי כותרת בגוונים של לבן וצהוב ופירותיו האדומים נתלים על אשכולות פרי גדולים .
הצמח משמש במשך אלפי שנים את העוסקים ברפואת הצמחים, בעיקר זו האסייתית.השכיזנדרה נחשבת לצמח מרכזי ברפואה הסינית, היפנית והקוריאנית.
מספרים שבימי הקיסרויות של סין, היה הצמח יקר ערך ושימש בידי אנשי המלוכה לשם שמירה על החיוניות והמראה הצעיר. הוא היה אהוד גם על נשות החצר, בשל יכולתו ללחלח ולהגביר רגישותם של האיברים האינטימיים.
ברפואה הסינית מוכר הצמח כ"צמח חמשת הטעמים" ויש בו מן האיכויות של כל הטעמים, למרות שהטעם החמוץ הוא הדומיננטי ביותר. תכונה זו מרמזת על פעילותו הרב גונית של הצמח.
ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לצמח עוצמת פעילות בינונית, וגם בה הוא משמש במגוון הרכבים המיועדים למצבים שונים.  
חלקי הצמח בשימוש רפואי
פרי

פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: אדפטוגן , אנט ויראלי , אנטי-סרטני, מחזק, מצמת,משקם\מגן כבד, נוגד חמצון.

שימושים עיקריים: דלקת הכבד (כרוני), שלשול (כרוני), סרטן (תמיכה ומניעה ),

שימושים משניים: הפרשות וגינליות , אי-שקט, דלקת הכבד (אקוטי), הזעה מוגברת, הזעת לילה, כבד שומני, ליקויים בתפקודי הכבד, מתח מתמשך (סטרס), פלפיטציות, קרי לילה,שחמת הכבד, שפיכה מוקדמת, תת-חומציות בקיבה.
אופן שימוש מומלץ:
תמצית יבשה או מיצוי נוזלי(טינקטורה)
לקריאה של המונוגרף המלא:
http://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plant&plant_id=306

פטריות כח יפניות
ריישי
שם בוטני:    Ganodermalucidum
שם סיני:    Ling Zhi
שם עממי  ganoderma :
שם עברי: פטריית ריישי | גנודרמה
למרות שימושה הרב של פטריית הריישי כמזון או כצמח מרפא ביפן מוצאה המקורי של הפטריית הינו בסין, שם היא גדלה על גבי גזעי העצים באקלים מונסוני לח.  זוהי פטרייה גדולת מימדים ביחס לפטריות המרפא בעולם, בוהקת בצבעי אדום, סגול, חום ושחור, אך הזן האדום הוא הנפוץ ביותר לצורכי הרפואה.
 השימוש בפטרייה הולך אל העבר הרחוק של הרפואה הסינית החל מתקופת שושלת מינגוהיתה מותרת לשימוש אך ורק למשפחת המלוכה בסין והיה איסור להשתמש בפטרייה זו מחוץ לכותלי המדינה בעקבות איסור של הקיסר. כיום סגולותיה של הפטרייה נדדו ברחבי העולם ולכן פטריית הגנודרמה הינה אחד הצמחים השימושיים ביותר ברפואת הצמחים העולמית וקיבל את שם הכינוי "פטריית כח" .
בעבר נהגו לאסוף את הפטריות מהבר ומחירן היה גבוה ביותר, ואילו כיום מגיע עיקר חומר הגלם המשמש למטרות רפואה מגידולים חקלאיים מסחריים.
הגנודרמה מוגדרת כאדפטוגן : צמח בעל השפעה על האדרנל ויכולת להגביר סבולת הגוף, פיזית ומנטלית – מסייע במצבי דחק. ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הפטרייה לאדפטוגן עדין באופן יחסי, שאינו גורם בדרך כלל לתופעות של המרצת יתר וחוסר שקט האופייניות לעתים הצמחים אשר מחזקים את אנרגיית הגוף כגון : ג'ינסינג קוראני אדום או שוש קירח. לכן לפטרייה סגולה רפואית כצמח מרפא המתאים גם לטיפוסים אקטיביים הסובלים מחום.
 היא נחשבת לצמח תומך מצוין בפורמולות המיועדות לטיפול ארוך טווח בסוכרת, לתמיכה ולמניעת סרטן ולאיזון לחץ דם.
 
חלקי הצמח בשימוש רפואי
כל חלקי פטריית הכח היפנית

 ספרות רפואית :
Martindale current edition
לצמח פעילות אנטינאופלסטית[ נוגד סרטן ], מחזק את המערכת החיסונית.

פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מוריד לחץ דם, מוריד רמות שומנים\כולסטרול בדם,נוגד קרישה, אדפטוגן , אנטי-סרטני, מאזן בלוטת התריס, מוריד רמות סוכר בדם, מזין, מחזק,מחזק\מזין מערכת העצבים, ממריץ\משפעל חיסון, משקם\מגן כבד, נוגד אלרגיה, נוגד חמצון,

שימושים עיקריים: חולשה חיסונית, יתר סוכר בדם, מתח מתמשך (סטרס), סרטן (תמיכה ומניעה ).

שימושים משניים: לחץ דם גבוה, אסטמה, יתר כולסטרול, יתר קרישות הדם, אי-שקט,אלרגיות, אנמיה, גיל מבוגר (תמיכה), החלמה (תמיכה), חרדה, יצר מיני ירוד, יתר שומנים בדם, כושר ריכוז לקוי, כימותרפיה (תמיכה), ליקויים בתפקודי הכבד, מחלות אוטואימוניות,מחלות ויראליות (מניעה), נדודי שינה (אינסומניה), פיברומיאלגיה, קדחת השחת, קוצר נשימה, תסמונת העייפות הכרונית (CFS), תריסיות יתר, תשישות וחולשה, תת תריסיות,סכרת.

אופן שימוש מומלץ:
תמצית יבשה או מיצוי נוזלי(מרתח מרוכז או טינקטורה)
לקריאה של המונוגרף המלא:
http://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plant&plant_id=191


קורדיספס

פטריית כוח יפנית

שם בוטני:     Cordycepssinensis
שם סיני:    Dong Chong Xia Cao
שם עממי:    Cordyceps
שם עברי:  קורדיספס

פטריות השק מסוג קורדיספס כוללות מעל 680 מינים. פטריית הזחל הסיני הינה פטרייה טפילה שאורכה 4-11 ס"מ, והיא מצויה בהרי סין וההימליה בסביבה קרה ולחה המכוסה עשב ושלג ובגבהים שמעל 3,000 מ'. הפטרייה גדלה לרוב על זחלי העשHepialusarmoricanus. היא נאספת בתחילת הקיץ ביחד עם שרידי גוף הזחל. עם זאת, איסוף הבר קשה לביצוע ולכן רווח גידול הפטרייה בתנאי מעבדה בתרביות תאים עם יעילות קלינית דומה ורעילות פחותה. עוצמת פעילותה הרפואית של פטריית הקורדיספס מתונה והיא נטולת רעילות.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
הפטרייה בשלמותה
 
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מוריד רמות שומנים\כולסטרול בדם, אדפטוגן , אנטי בקטריאלי , אנט ויראלי , אנטי-סרטני, מגן על הכליות, מוריד רמות סוכר בדם, ממריץ\משפעל חיסון, מסדיר פעילות הלב, מעכב תהליכי הזדקנות, מרחיב כלי-דם, מרחיב סמפונות, משפר תפקוד מיני, משקם\מגן כבד, נוגד אנמיה,

שימושים עיקריים: לחץ דם גבוה, יתר כולסטרול, גיל מבוגר (תמיכה), יתר סוכר בדם, יתר שומנים בדם, מתח מתמשך (סטרס), שיבה מוקדמת, תשישות וחולשה, סרטן (תמיכה ומניעה ), סכרת,

שימושים משניים: אסטמה, שיעול מגורה\עוויתי, אי ספיקת כליות, אין אונות (אימפוטנציה),אנמיה, ברונכיטיס (כרוני), דלקת הכבד (כרוני), הפרעות קצב (לב), טנטון, ליקויים בתפקודי הכבד, שחמת הכבד, שיעול ליחתי, שפיכה מוקדמת,

אופן שימוש מומלץ:
תמצית יבשה או מיצוי נוזלי(מרתח מרוכז)
לקריאה של המונוגרף המלא:
http://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plant&plant_id=327

 

לבונה

שם בוטני  :  Boswellia spp.
שם סיני  :  Ru Xiang
שם עממי  :  Olibanum
שם עברי  :  לבונה

הלבונה הינו עץ ריחני שמקורו מצפון סומאליה.
זהו עץ מעוצה וקוצני שעליו קטנים ומשוננים ולרוב הוא צומח באזורים יבשים על פני אדמה סלעי גיר או לס. השרף אשר מופרש מענפיו וגזעו של העץ הוא החומר שמשמש את רפואת צמחי המרפא המודרנית והסינית.
שרף זה והשמן המופק ממנו משמשים זה אלפי שנים כחומר בושם, קטורת וטהרה בתרבויות שונות, בכללן גם המסורת היהודית.
במסורת הרפואית ההודית, האיור-ודה, מקובל הצמח לטיפול בדלקות מפרקים, כאשר גם הרפואה הסינית מספרת עליו כמצמח המניע היטב את הדם ומפיג כאב בגידים ורצועות – הצמח נחקר גם ברפואה המודרנית ואכן הוא פיזיולוגית ומדעית כבעל סגולות להקל כאבים מפרקיים וטראומות.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הלבונה לצמח עדין בעל השפעה מוכחת בטיפול ארוך טווח בדלקות כרוניות בגוף, ובעיקר בדלקות מפרקים.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
שרף (oleo-gum-resin) המופק מקליפת הגזע.

ספרות מדעית:
Martindale current edition
בעל פעילות אנטי דלקתית ולכן נכלל בפורמולות צמחיות לטיפול בכאבי שרירים שלד ומפרקים.
כמו כן, עדיין בשלבי מחקר בטיפול במחלות מעיים דלקתיות ובטיפול באסטמה.
 
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מחטא (חיצוני), מטפל בפציעות (חיצוני), מעודד התחדשות רקמות, נוגד דלקת, מקדם\מסדיר מחזור חודשי, משכך כאבים,

שימושים עיקריים: מחלות מעיים דלקתיות (IBD), דלקת מפרקים ניוונית (OA), שיגרון (ראומטיזם),

שימושים משניים: פציעות (חיצוני), דלקת המעי הגס (קוליטיס), דלקת המעי הדק (מחלת קרוהן), כאבי מפרקים\שרירים (חיצוני), מחלות דלקתיות של רקמת החיבור, פיברומיאלגיה,פרונקלים וזיהומים תת-עוריים, שיגדון (גאוט),

אופן שימוש מומלץ:
תמצית יבשה או מיצוי נוזלי(מרתח מרוכז או טינקטורה)
לקריאה של המונוגרף המלא:
http://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plant&plant_id=129

 

לכל המאמרים