Loading...

תזונה משקמת לחולי צליאק

admin

אנשים עם אלרגיה לגלוטן מפתחים מצב דלקתי ברירית מערכת העיכול כאשר הם אוכלים מזונות המכילים גלוטן, תופעה זו לרוב מתבטאת בהופעת תסמינים שונים ומגוונים כמו: כאבי בטן, שלשולים, עצירויות, בחילות, הקאות ועוד.

ישנם מצבים בהם אדם אלרגי לגלוטן באופן כרוני אך לא אובחן כראוי במצבים בהם האלרגיה קיימת מספר שנים אך לא מטופלת יכולות להופיע בעיות בריאותיות רבות

סיבוכים מחשיפה לגלוטן

משקל עודף, אפטות בפה, סכרת התלויה באינסולין (סכרת נעורים), היפראקטיביות, דיכאון כרוני, דלקות מפרקים, הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, אנזימי כבד גבוהים, מחלות מערכת עצבים כרוניות, חסרים תזונתיים, וסרטן המעי.

סיבוכים ונזקים נוספים אפשריים בחשיפה ממושכת לאותו מרכיב חלבוני: ספיגה לקויה של ערכים תזונתיים מהמזון עקב המצב הדלקתי שהמעי נמצא בו, וכתוצאה מכך חסרים תזונתיים רבים בוויטמינים ומינרלים היכולים להוביל לבעיות בריאותיות נוספות רבות:

אוסטיופורוזיס עקב חוסר ספיגה של סידן, סרטן המעי עקב גירוי יתר של מערכת העיכול מהדלקת, אצל נשים סיבוכים הקשורים למחזור סדיר וכניסה להריון, בעיות נוירולוגיות עקב חוסר בויטמינים ומינרלים חיוניים.

אצל ילדים מאד נפוץ חוסר שקט ומערכת חיסון חלשה.

אז מה עושים?

הטיפול היחידי הניתן לאנשים שאלרגיים לגלוטן הוא הימנעות מוחלטת מהמרכיב החלבוני, גם חשיפה מעטה של האדם למרכיב החלבוני (כלומר תזונה דלת גלוטן) יכולה להוביל לסיבוכים עתידיים.

משנים לגמרי את תפריט התזונה

לאחר הורדת הגלוטן ישנה חשיבות עצומה לשינוי מלא של התפריט היומי, עם התייחסות אישית לכל אדם ומצבו הבריאותי. כיוון שהמעי מודלק יש להתאים תפריט שיעזור למעי להחלים.

בזמן הדלקת התזונה חייבת להיות מותאמת להחלמת הדלקת והיא אינה יכולה לכלול סיבים בכמות גדולה

דוגמאות לתפריט טיפולי:

התפריט חייב להיות דל סיבים, עשיר במזונות לא מעובדים. (לחמים ללא הגלוטן מכילים לרב הרבה סוכרים ועמילנים) עדיף לחם טף לבן

ירקות מאודים

מרקים חמימים (רצוי טחונים) מירקות מגוונים, ללא קטניות ודגנים מלאים.

מיצים מירקות ופירות

שייקים ללא אגוזים ושקדים.

הורדה של מוצרי חלב ובשר מהתפריט.

חמאת שקדים לבנים, טחינה משומשום רגיל,.

שתיית מים מרובה.

הימנעות מאלכוהול וקפה.

הימנעות ממשקאות ומזון חמים, את המרקים יש להגיש פושר.

את יתר ההמלצות רצוי להתאים אישית לפי איבחון מסודר.

 

כיצד מומלץ להתנהל בהמשך?

לאחר שעברה הדלקת והתסמינים נעלמו מומלץ להתחיל לנהל אורח חיים עם דגש מיוחד של אכילת מזונות בריאים ומחזקים בצורה מסודרת ויום יומית על מנת להזין את הגוף באותם מרכיבים שלמעי היה קושי רב לספוג בעת הדלקת.
הדברים שעליהם כדאי להקפיד בתזונה:
צריכה מרובה של מקורות לויטמינים ומינרלים על ידי אכילת ירקות ופירות, צריכה של סיבים תזונתיים על מנת לעזור לתהליכי ניקוי והוצאת פסולת ממערכת העיכול על ידי אכילת קטניות ודגנים מלאים, הזנת הגוף בחלבון איכותי ממזונות כמו זרעים, אגוזים, שקדים וקטניות, הזנת הגוף בחומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3 (אגוזים וגרעיני פשתן), ושתייה מרובה של מים.


מזונות מומלצים:

ירקות ופירות מכל הסוגים, נבטים, נבטוטים, עשבי תיבול, פירות יבשים אורגנים.
קטניות: שעועית לבנה, שחורה, אדומה, מאש, אזוקי, לובייה, חומוס, עדשים ירוקות, שחורות, אדומות, צהובות, אפונה, סויה וכל מוצריה הנלווים (חלב סויה, טופו, טמפה, אוקרה אורגניים

דגנים: תירס, קינואה לבנה, אדומה ושחורה, כוסמת ירוקה, אמרנט, דוחן, אורז מלא

אגוזים: אגוזי מלך, מקדמייה, ברזיל, קשיו, לוז, שקדים, בוטנים, פיסטוקים, גרעיני דלעת, גרעיני חמניות, גרעיני פשתן, שומשום מלא, טחינה

קמחים: קמח תירס, קמח אורז מלא, קמח קינואה, קמח חומוס, טף
פסטה: עשויה מאורז מלא, תירס, קינואה, עדשים ועוד

הימנעות מחטיפים

ניתן להשיג היום הרבה תחליפים וחטיפים ללא גלוטן כמו עוגיות, עוגות, קמחים, פסטות, ממרחים, חטיפים ועוד אך הם לרב מזונות מאד מעובדים, חסרי ערך תזונתי ודלים בסיבים תזונתיים ולכן לא מומלץ לצרוך אותם על בסיס קבוע

גלוטן סמוי

אבקות מרק, רטבים, חומץ, תבלינים, פיצוחים, פירות יבשים שונים, ממרחים, חטיפים, קורנפלקס מסוגים שונים ועוד. אותם ניתן לבדוק בגב המוצר ברשימת המרכיבים, אם כתוב חיטה או גלוטן, שיבולת שועל, או שעורה יש להימנע מהמוצר.  יש לשים לב שכתוב במפורש "ללא גלוטן".

תרופות ותוספי תזונה גם יכולים להכיל גלוטן וחיטה ועל כן יש להודיע זאת לרופא או למטפל.

כותבת המאמר: נטלי גל שוינקלשטיין נטורופתיתN.D

לכל המאמרים