Loading...
Achillea millefolium
שם בוטני  :  Achillea millefolium
שם עממי  :  Yarrow
שם עברי  :  אכילאה אלף העלה
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

האכילאה הינו צמח קטן המגיע לכמטר או יותר בעל תפרחת לבנה וצפופה הנראת ככיפה סרוגה ושייך למשפחת המורכבים.  איזור הגידול הטבעי שלו הוא חלקו הצפוני של כדור הארץ בגבהים של 3500 מטר ויותר בצפון אסיה, צפון אירופה וצפון אמריקה . ישנו זן של אכילאה הגדל באיזורים ההררים והצפוניים של מדינת ישראל. כצמח פרא משתשים בו בתרבויות רבות כצמח שמסייע לטיפול בפצעים מדממים והוא מצא את דרכו להיות חלק מכלי הטיפול בחיילים ולוחמים במלחמות העבר, בעיקר ע"י אינדיאנים.
צמח האכיליאה כולל כ 200 מינים וזנים שונים, כאשר מוצאו של מין זה של אכילאה הינו באירופה והוא מכיל מספר רב של חומרים פעילים, המקנה לו השפעה רפואית על טווח רחב של בעיות רפואיות במערכות שונות בגוף.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת האכילאה לצמח עדין, המתאים גם לטיפול בילדים.

חלקי הצמח בשימוש רפואי

 עלווה, פרחים

ספרות מדעית :
Martindale current edition
אנטי דלקתי, נוגד עוויתות.

הצמח מותר לשיווק ומכירה בבתי מרקחת בלבד
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מוריד לחץ דם, מחטא (חיצוני), מוריד רמות שומנים\כולסטרול בדם, מחזק שלפוחית השתן, ממריץ מרה, מייזע, ממריץ\מניע, מטפל בפציעות (חיצוני), מעודד התחדשות רקמות, נוגד דלקת, נוגד קרישה, נוגד שלשול, סופח, עוצר דימום, מוריד חום, מפחית ליחה, מצמת, מריר\ארומתי, נוגד עווית,
שימושים עיקריים: זיהומים אקוטיים במערכת העיכול, לחץ דם גבוה, הרטבת לילה, דימומים מהאף, חום גבוה, תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס),
שימושים משניים: הרטבת לילה, דימומים ודלקות בחניכיים (חיצוני), דימומים לא תקינים מהרחם, דימומים מהאף, דליפת שתן, דלקת הערמונית, דליות, הפרשות וגינליות , השתנה תכופה/דחופה, וסת שופעת , ורידי רגליים תפוחים וכואבים , זיהומים ודלקות במערכת הרבייה , טחורים , טחורים (חיצוני), יתר כולסטרול, יתר קרישות הדם, מחלות כליה, מחלות לב וכלי דם (מניעה וטיפול), עוויתות שרירים, פציעות (חיצוני), שלשול (אקוטי), תסמונת קדם ויסתית (PMS), כיבים בחלל הפה (אפטות), תסמונת המעי הרגיז (IBS), תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס),

זמן הקציר : אביב
איכות  :  מריר, ארומטי, קריר.
מרידיאנים : כבד, כליות וטחול
קטגוריה : מניעי דם

פעילות ואינדיקציות:
· מניע דם : סופח, מסלק ליחת לחות ומפסיק הפרשות ודימומים, דליות, רגליים כבדות או כאבי רגליים לאחר עמידה ממושכת, התכווצויות של שרירי הרגליים בלילה, טחורים.
·  תקיעות דם ברחם : תחושת כובד באגן וכאב עמום תמידי, וסת ארוכה עם דימום רב (מנורגיה), כאבי מחזור.דימומים פסיביים פנימיים וחיצוניים: פה, אף, מעיים, שתן, רחם, הפרשות וגינליות, שלשול.
· מניע ומחזק את צ'י השלפוחיתוהכליה : השתנה תכופה, כאבי גב תחתון, מחזור לא סדיר, דליפת שתן, אבנים בדרכי השתן.  תקיעות צ'י הכליות עם רעילות כללית: כאבי ראש ,שתן עם ריח חריף,כאבים כלליים.
· מניע הצ'י הכבד : מקל על מתח, כאבים והתכווצויות, מיחושים וכאב בחזה ובאפיגסטריום קוצר נשימה, סחרחורות, כאבי ראש, תעוקת חזה, יתר לחץ דם, תסמונת קדם וסתית, מחזור.
· מהרמן את המחמם האמצעי :  כאבי בטן, גזים, הפרעות עיכול, כאבים עוויתיים, חוסר תיאבון.
· מסייע לאיחוי רקמות ומטיב עם העור : פצעים מוגלתיים, כיבים, פיסטולות, דלקות עיניים.
 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
פנולים פשוטים: eugenol, salicylic acid, ונוספים.
טאנינים:
תרכובות איזופרנואידיות:
מונוטרפנים : azulenes, camphor, thujone ונוספים.
ססקוויטרפנים: borneol, achillin, millifolide ונוספים.
סטרולים:
אלקלואידים: achilleine, stachydrine, achiceine ונוספים. הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות.

הצמח שייך למשפחת המורכבים. יש לנקוט זהירות בטיפול באנשים בעלי רגישות ידועה; לא נצפתה רעילות כלשהי בשימוש בצמח במינונים הרפואיים המקובלים.
הריון: אסור לשימוש. מניסויים שנערכו בבעלי חיים עולה חשש לפגיעה בעוברים, אם כי לא ברורה מידת הרלוונטיות לבני אדם. תכולת הטויון במינים שונים של אכילאה מחייבת משנה זהירות בשימוש בזמן ההריון.
הנקה: אפשר להשתמש בצמח בתקופה זו, אולם יש לעשות כן במשנה זהירות ותחת פיקוח מקצועי.


טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-4 מ"ל TID.
חליטה: 2-4 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 25%-30%.

   
1. מחקר אוסטרי חדש (2007) מצא כי לתמצית הצמח פעילות מפחיתת חום ודלקת (Anti-phlogistic) בתנאי מעבדה (in vitro). החוקרים קבעו, כי יש לייחס חלק מפעילות זו לעיכוב היווצרותם של חלבונים שונים הקשורים בתהליך הדלקתי.
 
2. קבוצת המחקר האוסטרית (2006) מצאה גם כי למקטע הפלבונואידי של הצמח השפעה נוגדת עווית על המעי העקום (Ileum) של בעלי חיים (קביות).
 
3. מחקר שנערך בברזיל (2006) בדק את ההשפעה של תמצית מימית של חלקי הצמח העיליים על חולדות לאחר שהולעטו בחומרים הגורמים לכיבים עיכוליים. נמצא כי התמצית מגנה על רירית המעי מפני פגיעה אקוטית, ומסייעת בריפוי נזקים כרוניים. במקביל לממצאים אלו לא נצפו סימני רעילות כלשהי של תמצית הצמח גם בתום טיפול ממושך.
 
4. מחקר שנערך בפקיסטן (2006) בסוגים אחדים של בעלי חיים מצא כי לתמצית הצמח פעילות מגנה על הכבד (Hepato-protective). מתן של התמצית (300 מ"ג/ק"ג) לפני חשיפת עכברים לרעלים הפחיתה את אחוז התמותה שלהם מ-100% ל-40%. בבדיקות נוספות של הכבד נמצא כי התמצית מנעה פגיעות מבניות ותפקודיות באיבר. החוקרים משערים, כי חלק מפעילות זו של הצמח היא תוצאה של חסימת תעלות סידן.
 
5. מחקר קנדי (2006) בדק את מנגנון הפעולה נוגד הגידולים של פלבונואיד שבודד מן הצמח בשם Casticin. נמצא כי פלבנואיד זה פועל בכמה מנגנונים על מנת לגרום לעיכוב  גדילת התאים ועידוד תהליך של אפופטוזיס (מוות תאי). החוקרים משערים כי Casticin עשוי לשמש בעתיד לטיפול במצבים סרטניים.
 
6. מחקר טורקי (2003) בתנאי מעבדה (in vitro) מצא כי לשמן האתרי של הצמח פעילות נוגדת-חמצון כנגד מספר רעלנים ידועים, כמו גם פעילות אנטי-בקטריאלית כנגד מספר חיידקים נפוצים.
 

Refrences
 PH. FR
1. J Ethnopharmacol. 2007 Sep 5;113(2):312-317. Epub 2007 Jul 3.
2. Arzneimittelforschung. 2006;56(8):582-8.
3. J Ethnopharmacol. 2006 Sep 19;107(2):277-84. Epub 2006 Mar 22.
4. Phytother Res. 2006 Jul;20(7):546-51.
5. Cancer Lett. 2006 Oct 28;242(2):180-90. Epub 2006 Jan 4.
6. J Ethnopharmacol. 2003 Aug;87(2-3):215-20.