Loading...
Alium sativum
שם בוטני  :  Alium sativum
שם סיני  :  Da Suan
שם עממי  :  Garlic
שם עברי  :  שום
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

פקעת השום משמשת למטרות רפואיות מימי קדם במסורות ריפוי רבות. זהו צמח קטן בעל עלים ירוקים חלולים וחלקים עם ריח חריף וארומטי הנישא ברוח והוא שייך למשפחת הנרקיסיים. ניתן להשתמש גם בעלים ירוקים וצעירים כדי לקבל מצמח זה תכונות שיותר הודפות רוח מהחיצון (מחלות חורף ושפעות). יחד עם זאת השימוש הנפוץ והמקובל יותר הוא בפקעת השום שאותה מלקטים לאחר התייבשות וקמילה של העלים.
 במהלך השנים האחרונות התעורר עניין רב בפעילותו הרפואית של השום ונערכו בו מחקרים רבים.
מעניין לציין כי גם כיום הוא נפוץ ביותר בשימוש ברפואה הביתית המסורתית ובמה שנהוג לכנות "תזונה פונקציונלית", ונפוץ פחות בשימוש במעגלי ההרבליסטים הקליניים.

חלקי הצמח בשימוש רפואי

 פקעת

ספרות מדעית:
Martindale current edition

PDR FOR Herbal Medicines
לצמח פעילות היפוליפידמית(מוריד רמות שומנים בדם), מוריד לחץ דם, אנטי מיקרוביאלי, אנטיניאופלסטי(אנטי סרטני) ומשמש לטיפול ומניעה של מצבים הקשורים למערכת הלב וכלי הדם.
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מוריד לחץ דם, מחטא (חיצוני), מוריד רמות שומנים\כולסטרול בדם, נוגד קרישה, קוטל תולעי מעיים, אנטי בקטריאלי , אנט ויראלי , אנטי-סרטני, אנטי-פטרייתי, אנטי-פרזיטי, מוריד רמות סוכר בדם, מכייח ארומתי, מרחיב כלי-דם,
שימושים עיקריים: זיהומים ודלקות במערכת הנשימה העליונה, טרשת עורקים (מניעה וטיפול), תולעי מעיים,
שימושים משניים: לחץ דם גבוה, יתר קרישות הדם, טפילים חד-תאיים, יתר שומנים בדם, כאבים ודלקות בגרון, מחלות ויראליות (טיפול), סרטן (תמיכה ומניעה ),

זמן קציר : לקראת חודש מאי כאשר העלים קמלים .
איכות : חריף, חמים – חם.
מרידיאנים : מעי גס, ריאות, טחול קיבה (YANG MING  & TAI YIN)
קטגוריה : מגרשי פרזיטים

פעילות ואינדיקציות :
· הורג פרזיטים – הפקעת בעל יכולת להרוג תולעים ממגוון סוגים במערכת העיכול. בשילוב עם צמחים נוספים ניתן להפנות את יעילותו של הצמח לסוגים שונים של פרזיטים.   
יעיל לטיפול בגזזת.
· מפחית ומשחרר רעילות – שילשול, קלקול קיבה, פטריות ושיעול פתאומי.
· יעיל מאוד לטיפול בהרעלת מזון הנגרמת בעקבות מאכלי ים.
· כשמן – יעיל להפחתת רמת לחות חמה ורעילות של הכבד ושל כיס המרה (כולסטרול ושומנים בדם).

מרכיבים פעילים

תרכובות גופרתיות מסיסות מים: S-allyl cysteine, S-allyl mercaptocysteine,.
תרכובות גופרתיות נדיפות : alliin, allicin.
תרכובות איזופרנואידיות:
מונוטרפנים : geraniol ,citral,linalool
אנזימים: alliinase, peroxidases, myrosinase
חומצות אמינו: חומצות אמינו: alanine, arginine, cystine, glycine, leucine, isoleucine lysine, triptopan, metionine, phenylalanine, praline, serine, threonine.
חומצות אורגניות: glutemic acid, aspartic acid
ויטמינים: ויטמין C
מינרלים: אשלגן, זרחן, מגנזיום, סלניום. חומרים נוספים: פרוסטגלנדינים (A2 and F 1 alpha).

יש לנקוט זהירות בטיפול באנשים בעלי רגישות ידועה כלפי הצמח; תופעות לוואי עשויות לכלול תחושת אי נוחות בבטן, אלרגיה, פריחה וריח גוף מוגבר; יש לנקוט זהירות במצבים של כיבים מודלקים במערכת העיכול; בשל תכונותיו נוגדות הקרישה של הצמח, יש להפסיק שימוש בו 10 ימים לפני הליך כירורגי ולא לעשות בו שימוש במשלב עם תרופות נוגדות קרישה (כגון קומדין, היפרין, וורפרין); עקב סגולותיו ההיפוגליקמיות של הצמח, יש לנקוט זהירות בעת טיפול באנשים הנוטלים תרופות לוויסות רמת הסוכר בדם (חולי סוכרת); הצמח מגביר את פעילותו של ציטוכרום P-450 3A4, ובכך גורם להפחתת ריכוזן של תרופות מסוימות בדם. עקב כך יש להימנע משימוש בו במשלב עם התרופות הבאות:
.cyclosporine (fortovase, invirase), saquinavir
הריון: הצמח מתאים לשימוש במהלך ההיריון.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש במהלך ההנקה.
 
 

טינקטורה: 1:3 45% אלכוהול 1-2 מ"ל TID.
שום טרי : 5-1 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-25%.

1. ניסוי קליני שנערך ברוסיה (2003) בדק את ההשפעה של תמצית מהצמח (300 מ"ג/יום) על ילדים בגיל 10-12 הסובלים בתכיפות גבוהה ממחלות אקוטיות בדרכי הנשימה. הניסוי נערך במשך חמישה חודשים, בהשתתפות 156 ילדים שחולקו אקראית לשלוש קבוצות; הוא נערך בתנאי סמיון כפול וכלל קבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו וקבוצה נוספת שקיבלה את התרופה Benzimidazole (בעלת פעילות רחבת היקף כנגד מיקרואורגניזמים שונים ופרופיל בטיחותי גבוה יחסית). בקרב קבוצת הילדים שקיבלו את תמצית הצמח חלה ירידה בתחלואה ביחס של 1.7 (אחוז??) לעומת קבוצת הפלסבו וביחס של 2.4 ביחס לקבוצה שקיבלה תרופה. כמו כן, מדד שבחן את רמת הבריאות נמצא כי הוא היה גבוה יותר בקבוצת המחקר פי 1.5 מאשר בשתי הקבוצות האחרות.
 
2. מחקרים קליניים רבים נערכו במטרה לבדוק השפעת הצמח על רמות כולסטרול ושומנים בדם. תוצאותיהם של מחקרים אלו אינן אחידות.2 בניתוח סטטיסטי של חמישה ניסויים קליניים נמצא כי חולים הסובלים מעודף כולסטרול וטופלו בתמציות שום הציגו ירידה של 9% ברמות הכולסטרול בהשוואה לחולים שטופלו בפלסבו.3 מניתוח של 17 ניסויים קליניים אחרים עולה כי ריכוז הכולסטרול בדם של חולים שטופלו בצמח היה נמוך ב 12% מאשר אלו שקיבלו פלסבו.4 לעומת זאת, במספר ניסויים קליניים אחרים לא נצפתה ירידה ברמות הכולסטרול לאחר שימוש בצמח.
 
3. ניסוי קליני שנערך בגרמניה (1999) בדק את ההשפעה של אבקת שום על טרשת עורקים. הניסוי כלל 152 אסירים ששוחררו על תנאי, נמשך 48 חודשים, היה אקראי, בסמיון כפול ומבוקר בפלסבו. נמצא כי בקרב אלו שקיבלו את הצמח חלה הפחתה בשיעור 5%-18% בקצב הצטברות המשקע בעורקים, ובמקרים מסוימים חלה אף ירידה בכמות המשקע. כמו כן נמצא כי במטופלים מקבוצת הגיל 50-80 שצרכו את השום היה מצב המשקעים בעורקים יציב לכל אורך תקופת הניסוי. החוקרים הסיקו כי לא רק שלשום יכולת למנוע את הצטברות המשקעים, אלא יש לו אף יכולת לגרום לנסיגה במצב המשקעים בשימוש קבוע וממושך.
 
4. בניסוי קליני שנערך בוונצואלה (1996) נמצא כי משחה שהכילה 0.4% Ajoene, מרכיב פעיל מהצמח, הובילה לריפוי מלא של פטריית עור בכפות הרגליים, Tinea pedis המכונה גם Athlete's foot, בקרב 27 מבין 34 המטופלים (79%) כבר בתום שבוע מתחילת הניסוי. שאר המטופלים נרפאו לחלוטין בתום שבוע נוסף. כל המטופלים נמצאו נקיים מהזיהום הפטרייתי בבדיקה שנערכה 90 יום לאחר סיום הטיפול. ניתן להפיק Ajoene בקלות יחסית מתמצית אלכוהולית של הצמח.
 
Refrences
PH.HWO

1. Ter Arkh. 2003;75(3):53-6.
2. J Nutr. 2001 Mar;131(3s):989S-93S.
3. Ann. Intern. Med. 1993;119:599-605.
4. J. R. Coll. Physicians Lond. 1994b;28:39-45.
5. Atherosclerosis. 1999 May;144(1):237-49.
6. Mycoses. 1996 Sep-Oct;39(9-10):393-5.
7. Chinese herbal medicine – material medica