Loading...
Aloe spp.
שם בוטני  :  Aloe spp.
שם סיני  :  Lu Hui
שם עממי  :  Aloe Resin
שם עברי  :  אלוה
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

אלואה הינו צמח מיוחד בעל עלים נוקשים, קוצניים ובשרניים ובעל תפרחת קטנה וארוכה של פרחים פעמוניים סגורים שמופעים לזמן קצר מאוד בשנה ובדרך כלל צבעם אדום. ישנם כ 500 מינים שונים. הוא מרבה לגדול באיזורים חמים לחים של צפון אפריקה ולעיתים קרובות לאורך החופי הים. ישנם שימושים רבים ושונים של שימוש בצמח לטיפולים טבעיים של חתכים, עקיצות דבורים, פציעות משונית הים וכוויות.
המין A. Barbadensis מכיל ריכוז נמוך של אנטראקינונים ומשמש לטיפול חיצוני בגירויי עור, בדרך כלל כג'ל. בשימוש פנימי נהוג להשתמש בנוזל המופק מהמין A. ferox וממינים נוספים המכילים ריכוז גבוה של אנטראקינונים, בשל השפעתו המשלשלת החזקה.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הצמח למשלשל בעל עוצמת פעילות גבוהה שיש להשתמש בו במתינות ולטווחי זמן קצרים. בשימוש חיצוני נחשב האלוה לצמח עדין ובטוח לשימוש.

חלקי הצמח בשימוש רפואי

 עלים

ספרות מדעית :
Martindale current edition
משלשל, nana לריפוי פצעים .

הצמח מותר לשיווק ומכירה בבתי מרקחת בלבד  ומחייב מרשם רופא!
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מגביר תיאבון, מקדם\מסדיר מחזור חודשי, מקל על גרד וגירוי של העור (חיצוני), משלשל אקטיבי,
שימושים עיקריים: גרד וגירויים בעור (חיצוני), עצירות,
שימושים משניים: אל-וסת (אמנוריאה), כוויות (חיצוני), פיסורה (חיצוני),

זמן קציר : לאורך כל השנה
איכות : מר, קר.
מרידיאנים : מעי גס, כבד וקיבה.
קטגוריה : מרוקנים \ מנקזים מטה

פעילות ואינדיקציות :
·מפחית אש פנימית ומפנה הצטברויות – יעיל מאוד בטיפול בעצירות, סחרחורות, עניים אדומות, נירגנות עקב חום פנימי שאינו מתפנה. מאחר וזהו צמח עדין לשימוש ניתו להשתמש בו באופן קבוע לעצירות כרונית (תחת אחריות של מטפל מוסמך בלבד).
·הורג פרזיטים ומחזק את הקיבה – צמח חשוב ויעיל מאוד לתת פעילות של מערכת העיכול בילדים .
·מטהר חום ומקרר את הכבד – מטפל בכאב אפיגסטרי, סחרחורות, כאבי ראש, טיניטוס (טון גבוה), נירגנות וסימטומים נוספים הנגרמים עקב חום במרידיאן הכבד.
 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
אנטראקינונים: (13%-27%): aloin A and B, aloinosides A and B
תרכובות פוליסכרידיות: glucomannans, acemannan

בשימוש פנימי: יש לנקוט זהירות בטיפול באנשים בעלי רגישות ידועה; תופעות לוואי עשויות לכלול כאבי בטן, בחילות וצביעת שתן; הצמח מאד מגרה את המעיים ולכן אסור לשימוש במצבים דלקתיים של מערכת העיכול (קרוהן, קוליטיס). כמו כן, הצמח אינו מתאים לשימוש במצבים של חסימת מעיים, כאב בטן ממקור בלתי ידוע, טחורים, מצבים דלקתיים של איברי המין, הפרעות בתפקודי הכליות, מחלות כליה ובמצב של התייבשות; הצמח אינו מיועד לשימוש לטווח של מעל לשבועיים. שימוש ארוך טווח או במינון יתר עלול להוביל לתלות של המעיים ולמצב של חוסר באשלגן. תופעה זו עשויה להחמיר כאשר הצמח נצרך במשלב עם תרופות משתנות או במשלב עם Digoxin; הצמח אינו מתאים לטיפול בילדים מתחת לגיל 10.
הריון: הצמח אסור לשימוש פנימי בתקופת ההיריון.
הנקה: הצמח אפשרי לשימוש פנימי בתקופת ההנקה, אולם יש לעשות כן במשנה זהירות ותחת פיקוח מקצועי.

בשימוש פנימי:
טינקטורה: 1:3 25% אלכוהול+ 25% גליצרין , 2-1 מ"ל לפי הצורך.
כחלק מפורמולה: 15%-10%.
בשימוש חיצוני:
תמצית מרוכזת: 2001 (A. Barbadensis) לשם הכנת ג'ל או קרם, בד"כ 5%.

1. במחקר שנערך בברזיל (2006) וכלל 20 נשים נמצא כי לתמצית יבשה של המין Aloe barbadensis יש השפעה מיטיבה על רמת לחות העור כאשר היא משולבת בריכוזים שונים בתכשירים קוסמטיים.
 
2. במחקר אמריקני (2005) שכלל 18 בני אדם נמצא כי צריכה פומית של ג'ל המופק מהחלקים הפנימיים של עלי אלו-ורה במינון של 56 גר' הגבירה ספיגת ויטמינים A ו- C, שניתנו כתוסף, אל תוך מחזור הדם.
 
3. במחקר אנגלי (2004) אקראי, שנערך בתנאי סימיון כפול וביקורת פלסבו וכלל 44 בני אדם, נמצא שצריכת ג'ל אלו-ורה (100 מ"ל, פעמים ביום למשך 4 שבועות) משפרת את מצבם הקליני של חולים בדלקת מעיים (קוליטיס) כיבית במידה מתונה עד בינונית.
 
4. מחקר שנערך בקוריאה (2003) בחולדות מצא כי צריכה ארוכת שנים של תמצית אלו-ורה המופקת מחלקי העלה הפנימיים מפחיתה תהליכי חמצון בגוף באמצעות הפחתת ייצור Phosphatidylcholine hydroperoxide בכבד ועלייה ברמת הפעילות של האנזימים SOD ו Catalase. בנוסף נצפו בניסוי זה רמות כולסטרול נמוכות יותר בשיעור של כ- 30% בהשוואה לקבוצת הביקורת.

 
Refrences
PH.EUR

1Skin Res Technol. 2006 Nov;12(4):241-6.
2Phytomedicine. 2005 Nov;12(10):760-5.
3Aliment Pharmacol Ther. 2004 Apr 1;19(7):739-47.
4J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2003 Aug;49(4):292-6.
5. Chinese herbal medicine – material medica