Loading...
Aesculus hippocastanum
שם בוטני  :  Aesculus hippocastanum
שם עממי  :  Horschestnut
שם עברי  :  ערמונית הסוסים
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

ערמונית הסוסים הינו עץ גבוה המיתמר לכ 35 מטרים ויותר שמקורו הוא מאיזור הרי הבלקן ,כיום הוא צומח במדינות קרות נוספות. זהו עץ נשיר בעל תפרחת קטנה המופיע באביב על קצות הענפיפים של העץ ופירותיו הם בלוטים חומים וקטנים שעטופים בקליפה קוצנית. עץ זה הינו מקור מזון גדול לדבורים, סנאים ציפורים אך את שמו קיבל מאחר ובעבר שימש כמזון לסוסים ובהמות משא.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב ערמונית הסוסים לצמח בעל עוצמת פעילות בינונית, ונהוג לשלבו בפורמולות המיועדות לטיפול בבעיות במערכת הווסקולרית.

חלקי הצמח בשימוש רפואי

קליפת הגזע, זרעים

איכות :  מריר, קריר.
מרידיאנים : מעטפת הלב, טחול וכבד
קטגוריה : מניעי דם

פעילות ואינדיקציות:
·מניע דם :  דליות, תחושת כבדות ברגליים, כאבים עמומים ברגלים לאחר עמידה ממושכת, התכווצויות של שרירי הרגליים בלילה, טחורים, קרישי דם.
· סגנציה במחמם התחתון והגניטליה : ווסת ממושכת אשר אינה זורמת בחופשיות , כאבי בימי הדימום הווסתי.
 

תופעות לוואי עשויות לכלול אי-נוחות בבטן, בחילות, ישנוניות וכאבי ראש; הצמח אינו מתאים לשימוש באנשים הסובלים מבעיות של ספיגת שומנים ו/או בחוסר של ויטמיני A, D, E, K; הצמח עשוי להגביר פעילותן של תרופות נוגדות קרישה (קומדין, היפרין וכיוב') ולכן אסור לשימוש במקביל לנטילתן; הצמח אסור לשימוש לסובלים ממחלות כבד או כליות.
הריון: יש לנקוט בזהירות ובפיקוח רפואי. מחקרים שנערכו בנשים הרות לא הצביעו על פגיעה בעוברים, אולם מחקרים שנעשו בבעלי חיים הצביעו על ירידה במשקל העוברים לעומת קבוצות הביקורת.
הנקה: ניתן לעשות בצמח שימוש במהלך תקופת ההנקה, אולם יש לעשות כן תחת פיקוח מקצועי ותוך נקיטת זהירות.

טינקטורה: 1:3, 25% אלכוהול, 1.5-0.5 מ"ל TID.
כחלק מפורמולה: 25%-20%.

  
1. וייס תיאר את מנגנון הפעולה של הצמח בהפחתת ובמניעת דלקות: הצמח מונע דליפת נוזלים מתוך כלי הדם ואת הצטברותם ברקמות, תוך שהוא מפחית את שבירותם של כלי הדם ומגביר את גמישותם.
 
2. בניסוי קליני שנערך בבריטניה (2004) נמצא כי מתן שתי טבליות ביום המכילות 50 מ"ג של תמצית הצמח, כל אחת במשך שמונה שבועות, שיפר את מצבם של חולים באי-ספיקה ורידית כרונית (CVI) שלב I ו- II. מרבית המטופלים הגדירו את האפקט הטיפולי כ- "טוב" או "טוב מאד". בנוסף, לא נרשמו תופעות לוואי משמעותיות, והטיפול הוגדר כבטוח.
 
3. עבודת מחקר בריטית (2004) סקרה את הממצאים שנאספו ממספר ניסויים קליניים קודמים שבדקו את יעילותה של תמצית זרעי הצמח בהשוואה לפלסבו או לטיפול אחר באי-ספיקה ורידית כרונית (CVI). באופן כללי נראה כי הטיפול באמצעות התמצית גורם להפחתת סימנים ותסמינים הקשורים למחלה בהשוואה לפלסבו. בשישה מתוך שבעה מחקרים דווח על הפחתה משמעותית בכאבים שמקורם בוורידי הרגליים בהשוואה לפלסבו. בחמישה מתוך שישה מחקרים נצפה צמצום משמעותי בנפח ורידי הרגליים בקרב הקבוצה שטופלה בתמצית הצמח - בהשוואה לפלסבו. בנוסף, תופעות הלוואי היו קלות ולא עקביות. ניתן לסכם כי תמצית זרעי הצמח יעילה בטיפול קצר-טווח באי-ספיקה ורידית כרונית.
 
4. מחקר יפני (2006) בדק ההשפעה של ג'ל, המכיל 3% תמצית של הצמח על 40 נשים. נמצא כי התמצית גורמת להפעלת כוחות כיווץ על תאים פיברובלסטיים בעור; כתוצאה מכך "התיישרו" קמטים באזור העיניים בהשוואה לקבוצת הביקורת.
  
 
Refrences
PH.USP

1. Weiss 1988.
2. Vogel,G.( 1971) in " Pharmacog & Phytochem Ed. H. Wagner & L. Horhammer.
Pub. Springer
3. Preziosi P. & Manca, P. 1965 ARZ. Fors 15, p. 404
Lee, K-H (1986) J.Nat. Prod. 49 (4) p. 650 Konoshima, T. &.
4. J Herb Pharmacother. 2004;4(2):19-32.
5. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(2):CD003230.
6. J Cosmet Sci. 2006 Sep-Oct;57(5):369-76.
7. Chinese herbal medicine – material medica