Loading...
Arnica montana
שם בוטני  :  Arnica montana
שם עממי  :  Arnica
שם עברי  :  ארניקה
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

ארניקה הינו צמח מרפא פופלרי מאוד בשוק המשחות האירופאי. זהו פרח בודד הגדל במדשאות ובבר ללא בעיה. צבעו צהוב-כתום והוא בעל 12 עלי כותרת וקבוצת אבקנים במרכזו. צמח הארניקה שייך למשפחת המורכבים ומוצאו באירופה ובמערב אסיה.
ברפואת הצמחים המודרנית נמנעים על פי רוב משימוש פנימי בצמח, הנחשב לרעיל ולפעיל ביותר. אך בשימוש חיצוני, כקומפרס, כמשחה או כג'ל הצמח נפוץ ביותר בשימוש, והוא נחשב ליעיל ביותר בהקלה במקרים של חבלות ושטפי דם.
הרבליסטים מעטים, המיומנים בשימוש בצמח, נוהגים לעשות בו גם שימוש פנימי במינונים ובריכוזים נמוכים ביותר. בהומיאופתיה נפוצה מאד בשימוש פנימי התמצית במיהולים הומיאופטיים.
 

חלקי הצמח בשימוש רפואי

פרחים.

ספרות מדעית :
Martindale current edition
מחטא, אנטי דלקתי (אקטואלי), משכך כאבים (אקטואלי).

הצמח מותר לשימוש חיצוני בלבד, ומותר לשיווק ומכירה בבתי מרקחת בלבד
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מחזק כלי-דם (חיצוני), מטפל בחבורות ובשטפי דם (חיצוני), נוגד דיכאון,
שימושים עיקריים: הלם (טראומה), חבורות (חיצוני),
שימושים משניים: דיכאון, ורידי רגליים תפוחים וכואבים (חיצוני), כאבי מפרקים\שרירים (חיצוני), נקעים (חיצוני), שטפי דם (חיצוני),

איכות : מתוק, מריר, מקרר.
מרידיאנים : לב, ריאות, מעטפת הלב.
קטגוריה : מזיני לב

פעילות ואינדיקציות :
•מחזק ZHONG QI ומניע דם בבית החזה : HT QI XU, פלפיטציות, מועקה בחזה, קוצר נשימה, עייפות וחולשה, כאבים בחזה, חרדות.
•מניע דם ומסלק קור ממרידיאן הלב : כאבים או מיחושים בחזה, תחושת כיווץ, קוצר נשימה, דיכאון, שתן רב ושקוף, חזות חיוורת או סגולה, קור ב 5 הכפות.
•מניע ליחה אשר חוסמת את הפתחים : עיניים כבויות (ללא SHEN MING), חוסר ריכוז, חוסר קשב, אי מודעות למרחב והסביבה, אדישות, דיכאון, בלבול, קוגניציה נמוכה, פרפלגיה, המיפלגיה.
 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
תרכובות פלבונואידיות: eupafolin, quercetin, luteoiln.
קומרינים: scopoletin, umbelliferone
תרכובות איזופרנואידיות:
ססקוויטרפנים: helenalin
סטרולים:
אלקלואידים: פירוליזידינים
שרפים ואולאורזינים:
תרכובות פוליסכרידיות: inulin.
חומרים נוספים : הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות

יש לנהוג זהירות מרבית בשימוש פנימי, ורק ע"י בעל מקצוע מיומן ומנוסה; הצמח אסור בשימוש חיצוני על רקמה רירית או פגועה (עיניים, פה, חתכים, פצעים וכו'); מדד רעילות LD 50: בניסוי עם חולדות; 5 גרם לכל קילו משקל. בניסוי עם עכברים; 0.12 גרם לכל קילו משקל.
הריון: הצמח אסור לשימוש במהלך תקופת ההיריון.
הנקה: הצמח אסור לשימוש במהלך תקופת ההנקה.
 

טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול. 10–3 טיפות במעט מים TID.
בשימוש חיצוני: 10%-25% בבסיס מתאים.
 

1. מחקרים הראו כי למרכיבים ססקוויטרפנים לקטוניים שבצמח פעילות נוגדת דלקת, המתחוללת באמצעות מנגנונים אימונולוגיים. אחד הפעילים שבחומרים אלו הוא הלנלין.
 
2. מחקר מודרני עדכני מצביע כל כך שהססקוויטרפנים לקטוניים המהווים את המרכיב העיקרי בפרחי הארניקה, יעילים בטיפול במחלות מפרקים. השפעתם זו נעשית על ידי עיכוב "התרגום" (שלב בשכפול חומר גנטי) של הגורמים האימונולוגיים NF-kappa B and NF-AT.
 
3. תמצית מתנולית של פרחי ארניקה הדגימה פעילות אנטי בקטריאלית כנגד 8 מיני חיידקים אנארוביים, וכן כנגד מספר מיני חיידקים אירוביים פקולטטיביים, האופייניים לזיהומי ניתוחים דנטליים.
 
4. במחקר קליני פתוח שנערך במשך שש שבועות בהשתתפות 79 חולי דלקת מפרקים ניוונית (OA) של הברך, נבדקה השפעת יישום חיצוני של ג'ל ארניקה במקרים קלים עד בינוניים בחומרתם. התכשיר הוכח כבטוח לשימוש, יעיל ועם מיעוט תופעות לוואי. 87% מבין משתתפי הניסוי דירגו את התכשיר כ'טוב' או 'די טוב'. 5 חולים דיווחו על תופעות מקומיות, כולל מקרה בודד של תגובה אלרגית לחומר.
 
5. במחקר קליני אקראי, מבוקר וכפול סמיות בו נטלו חלק 89 חולים הסובלים מאי-ספיקת ורידים כרונית משמעותית, נבדקה יעילות הטיפול של ג'ל ארניקה (המכיל 20% תמצית ארניקה) ביישום חיצוני. לאחר 3 שבועות של שימוש בג'ל חל שיפור משמעותי בקבוצת הניסוי באופן יחסי לקבוצת הביקורת במדדים של: "תחושת רגל כבדה", בצקת וטונוס הוורידים. יעילות הצמח בטיפול בתסמיני דליות מוסברת בהשפעתו המיטיבה כנגד בצקות.
 
 
Refrences
PH.EUR

1. Hall, H. et Al. (1979) J. Pharm. Sci. , 68.537
2. Merfort I. Forsch Komplemen. Klass Naturheilkd. 2003 Apr;10 Suppl 1:45.
3. Iauk I. et al. Phytother Res. 2003 Jun;17(6):599-604.
4. Kneusel O et al. Adv Ther. 2002 Sep-Oct;19(5):209-18.
5. Quarz P et al. 6th Phytotherapy Congress, Berlin, Oct 5-7 1995.

B.H.P (1983) p. 30-31
Merck Index 9th Edn. (1976) p. 815 -

P7- Martindale 27th Edn.