Loading...
Foeniculum vulgare
שם בוטני  :  Foeniculum vulgare
שם סיני  :  Xiao Hui Xiang
שם עממי  :  Fennel
שם עברי  :  זרעי שומר
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

השומר הנו שיח תפרחתי שבשיאו מגיע עד 3 מטרים השייך למשפחת הסוככים. השומר בעל עלים דקים ומנוצים ולרוב הוא גדל באזורים סלעיים או אדמה סלעית בה הוא יכול להשתרש ביתר קלות. תפרחתו צהובה ועדינה ומרבה לפרוח בחודשי האביב והקיץ. מוצאו של השומר הינו באגן הים התיכון ושורשו משמש למאכל מזה שנים רבות בתרביות המזרח התיכון וצפון אפריקה וכיום ברחבי העולם המודרני.
זרעי השומר הינם צמח מרפא יעיל ושימושו הנפוץ ביותר היום בשימוש בחליטות צמחים או בבישול. השימוש הרחב בזרעי הצמח כ"תרופות סבתא" ביתיות והפעילות התמונה שלו על גופנו הפכה אותו לשימושי מאוד עם להקלה על תופעות הגזים והתרחבות הקיבה בתינוקות, והוא משמש רבות להקלה על עיכול קשה או כאבי בטן גם בקרב מבוגרים.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב השומר לצמח עדין המשמש בדרך כלל כמפיג גזים בפורמולות המיועדות למערכת העיכול.
 

חלקי הצמח בשימוש רפואי

זרעים

זמן הקציר :  בסתיו כאשר הפירות בשלים 
איכות : חריף וחמים
מרידיאנים : כבד, כליות, טחול וקיבה
קטגוריה : מחממי פנים

פעילות ואינדיקציות:
• מניע ומפזר את צ'י הכבד, מחמם את הכליות, משחרר קור ומקל על כאב : השומר משמש להנעה ופתיחה של מרידיאן הכבד והתנועה החופשית של צ'י במחמם התחתון כאשר קור גורם לחוסר תנועה והרניות. כמו כן הוא תורם רבות לכאב אבדומינאלי הנגרם מקור בכליות וב MING MEN.
• משחרר את הצ'י ומהרמן את הקיבה : לקור בקיבה הגורם לכבדות העיכול, כאבים אבדומינאלים, כאבים וחוסר תנועה ברום הבטן, חוסר תאבון והקאות.
• מחמם ומניע צ'י הרחם ומשפר את תנובת החלב :  קור ותקיעות QI ברחם, ווסת דלה, אי סדירות של הווסת, התכווצויות בבטן תחתונה, PMS, אמנוריאה, דלילות בחלב אם.
• מסלק ליחה משכבת ה TAI YIN : שיעול פרודוקטיבי עם כיח לבן, קושי נשימתי בעקבות ליחה מרובה הנוצרת מקור במרכז וחולשת טחול.
 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
פנולים פשוטים: anethole, estragole, anisaldehyde.
טאנינים:
קומרינים: coumarin, bergapten 5-methoxypsoralen.
תרכובות פלבונואידיות: : rutin, quercetin, , kaempferol
תרכובות איזופרנואידיות:
מונוטרפנים : camphene, fenchone, limonene , phellandrene, pinene
סטרולים: beta-sitosterol.
חומצות אורגניות: aspartic acid, glutamic acid, linoleic acid, oleic acid, palmitic acid
חומצות אמינו: alanine, arginine, glycine, histidine, methionine, phenylalanine, proline, serine, threonine, tryptpphan, tyrosine, valine.
ויטמינים: ויטמין C.
מינרלים: סידן, מגנזיום, זרחן, אשלגן, נתרן.


הצמח שייך למשפחת הסוככיים ומכיל פורנוקומרינים. יש לנקוט זהירות בטיפול באנשים בעלי רגישות ידועה. לעתים נדירות עלולה להתרחש תגובה אלרגית לצמח; לא ידוע על תופעות לוואי; עקב פעילותו האסטרוגנית של הצמח מומלץ שלא ליטול ממנו במצבים של גידולים סרטניים תלויי אסטרוגן; מדד רעילות LD 50: בניסוי עם עכברים שניתן להם שמן אתרי; 1.3 גרם לכל קילו משקל.
הריון: שימוש מוגבל של נשים בתקופת ההיריון לא הראה כל רעילות. מחקרים שנערכו בבעלי-חיים הצביעו על רעילות לעוברים, אולם לא ברורה רלוונטיות ממצאים אלו לבני-אדם.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש בתקופת ההנקה.


 

טינקטורה : 1:3, 45% אלכוהול, 1-4 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 5:1, 100-300 מ"ג TID.
חליטה : 2-5 גרם TID.
כחלק מפורמולה : 20%-30%.
 

1. ניסוי קליני איטלקי (2005) מבוקר, אקראי ובסמיון כפול שכלל 88 משתתפים מצא כי מוצר צמחי שהכיל את שלושת הצמחים: Foeniculum vulgare, Matricariae recutita ו- Melissa officinalis היה יעיל בהפחתת כאבי בטן אצל תינוקות יונקים בתוך שבוע מתחילת הטיפול.

2. בניסוי קליני נוסף באותו עניין שנערך ברוסיה (2003), נבדקה ההשפעה של תחליב שהכיל שמן מזרעי הצמח על כאבי בטן אצל תינוקות. הניסוי היה אקראי ומבוקר וכלל 125 תינוקות בגילאי 2-12 שבועות. התוצאות הראו כי התחליב היה יעיל יותר מפלסבו בהפחתת העוצמה של כאבי הבטן.2 בשני הניסויים האינדיקטור לשיפור במצב התינוקות היה מידת הבכי במהלך היום במשך תקופת המחקר.

3. ניסוי קליני איראני (2003) בדק את ההשפעה של משחה שהכילה תמצית אלכוהולית מהצמח על נשים אשר סובלות משיעור יתר אידיופטי (ללא גורם ידוע). הניסוי כלל 38 נשים, נערך בתנאי סמיון כפול והיה מבוקר פלסבו. החוקרים מדדו את קוטר השערה ואת קצב הגדילה של השיער, על מנת להשוות בין התוצאות שהתקבלו. בניסוי נמצא כי היעילות של משחה שהכילה 2% תמצית הייתה גבוהה יותר (18.3% ירידה בקוטר) מזו שכללה 1% תמצית (7.8% ירידה בקוטר). שתי המשחות שהכילו את הצמח נמצאו יעילות יותר מפלסבו (עלייה של 0.5% בקוטר).

4. ניסוי קליני נוסף שנערך באיראן (2003) בדק את ההשפעה של תמצית מזרעי הצמח על 30 נשים שסבלו מכאבי מחזור (Dysmenorrhea) בעוצמה בינונית ומעלה בהשוואה לתרופה בשם mefenamic acid. בניסוי נמצא כי התמצית הייתה יעילה ובטוחה לשימוש, אם כי יעילותה הייתה פחותה מזו של התרופה. לא נרשמו תופעות לוואי, אך 5 מטופלות (16.6%) לא סבלו את הריח של התמצית והפסיקו את הטיפול. במקרה אחד דווח על עלייה קלה בכמות הדם שהופרש במהלך המחזור.

5. לשמן הנדיף המופק מן השומר פעילות נוגדת עווית ומפיגת גזים במערכת העיכול.

Refrences
PH.EUR
1. Phytother Res. 2005 Apr;19(4):335-40.
2. Altern Ther Health Med. 2003 Jul-Aug;9(4):58-61.
3. Phytomedicine. 2003;10(6-7):455-8.
4. Int J Gynaecol Obstet. 2003 Feb;80(2):153-7.
5. Planta. Medica. 1980;40(4):309.
6. J. Etnopharm. 1980;2:337.
7. MATERIA MEDICA – Chinese herbal madicine