Loading...
Marrubium vulgare
שם בוטני  :  Marrubium vulgare
שם עממי  :  White Horehound
שם עברי  :  מרוביון
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

מרוביון הינו צמח פרחוני מאוד השייך למשפחת השפתניים. זהו צמח עונתי וקטן וקומה המגיע עד חצי מטר בשיאו, עליו בגוונים של ירוק זית – אפור , צורתם כטיפה משוננת ובעלי שעריות קטנות בחלקיו התחתונים של העלה. לצמח יש 4-5 גבעולים ומפרקים רבים כאשר מכל מפרק יוצאים זוג עלים ובאביב יוצאת גם תפרחת לבנה של קבוצת פרחים קטנים ולבנים.
אזור גידולו הטבעי הוא באי הבריטי אך כיום הוא נפוץ מאוד ברחבי אירופה ומגודל למטרות מחקר רפואיות גם בחלקה הצפוני של דרום אמריקה. ניתן לראות אותו באיזורים הצפוניים, והקרים של ישראל.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב המרוביון לצמח עדין, המותווה בעיקר לטיפול בבעיות אקוטיות וכרוניות של מערכת הנשימה.
 

חלקי הצמח בשימוש רפואי

 עלווה

ספרות מדעית:
Martindale current edition
משמש כמכייח ונמצא בתכשירים צמחיים לטיפול בשיעול.
 
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: ממריץ\מניע, מכייח ארומתי, מקדם\מסדיר מחזור חודשי, נוגד עווית (מערכת נשימה),
שימושים עיקריים: ברונכיטיס (אקוטי), ברונכיטיס (כרוני), שעלת,
שימושים משניים: חוסר תיאבון (אנורקסיה), כאבים ודלקות בגרון, נזלת, קשיי עיכול עם גזים, סינוסיטיס,

זמן הקציר : אביב 
איכות : מריר, חריף (מעט ארומטי), קריר\נייטרלי.
מרידיאנים : ריאות, לב, קיבה.
קטגוריה : משחררי חיצון קרים

פעילות ואינדיקציות:
• מסלק רוח חום ומיטיב עם הגרון : למצבים של פתוגן ממקור של רוח חום (יתכן גם רוח קור שהפכה לחום) כאב גרון, נזלת צמיגה, חום, צרידות, סינוסיטיס.
• מסלק לחות חמה מבית החזה והריאות : קוצר נשימה, שיעול, ליחה צהובה וצמיגה, ברונכיטיס
• פותח את צ'י בית החזה (ZHONG QI) ומרגיע מתיחות מהלב : עצבנות, פלפיטציות, אי שקט.
• מווסת מהרמן את המחמם האמצעי : מווסת ומניע נכונה את צ'י הכבד והקיבה ומסייע בסימנים של הפרעות בעיכול, חוסר תיאבון, כאבי בטן, תסמונת המעי הרגיז.
• מניע את צ'י הכבד ומשחרר סטגנציה ברחם : תסמונת קדם וסתית, וסת מאחר, אל וסת.
 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
פנולים פשוטים: caffeic acid, gallic acid
טאנינים: tannic acid, tannins
תרכובות פלבונואידיות: apigenin, quercetin, luteolin, luteolin glycoside
תרכובות איזופרנואידיות:
מונוטרפנים : limonene, alpha-pinene
דיטרפנים: marrubiin (0.3-1.0%), premarrubiin, marrubenol, marrubiol
טריטרפנים: ursolic acid
סטרולים: beta-sitosterol
אלקלואידים: betonicine
שרפים ואולאורזינים:
חומרים מוצילגניים (רירה):
תרכובות פוליסכרידיות: פקטין.
ויטמינים: ויטמין C, כולין.
חומרים נוספים : הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות.

לא ידועות תופעות לוואי או התוויות נגד של הצמח; ממחקר אשר נערך בצפרדעים עולה כי מינון יתר עלול לגרום להפרעות בקצב הלב. אין למחקר זה סימוכין נוספים. כמו כן עלול מינון יתר לגרום לשלשול.
הריון: לא ידוע על נזק או רעילות עקב שימוש בצמח בתקופה זו.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש בהנקה.
 

טינקטורה: 1:3 45% אלכוהול 4-2 מ"ל TID.
חליטה: 4-2 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 30%-20%.


 

1. מחקר קנדי (2006) מצא כי תמציות מימיות מהצמח גורמות לעיכוב תהליך החמצון של כולסטרול מסוג LDL. על ידי כך הן עשויות למנוע התפתחות של מחלות לב-ריאה. ככל הנראה התכונות נוגדות החמצון של מרכיבים מהצמח הן שאחראיות לפעילות זו, כמו גם לשיפור היכולות נוגדות-הטרשת של כולסטרול מסוג HDL.1

2. מחקר ברזילאי (2006) הראה כי מרכיב פעיל מהצמח, בשם marrubiin, הינו בעל יכולת עיכוב ספציפית על גורמים פרו-דלקתיים המובילים להופעת בצקת באוזניים של עכברים. במחקר קודם של קבוצת המחקר הברזילאית (2005) מצא כי מרכיב פעיל נוסף מהצמח, בשם Marrubiinic acid, הציגה פעילות נוגדת כאב בעכברים.

3. ניסוי קליני נערך במקסיקו (2004) במטרה לבדוק השפעה של שני צמחים, ביניהם Marrubium vulgare, על חולים בסוכרת מסוג 2 שאינם מגיבים לטיפול קונבנציונלי. בניסוי נמצא כי הצמח השפיע בעיקר על רמות השומנים בדם של החולים. הניסוי כלל 43 בני אדם והתקיים בתנאי סמיון כפול, היה אקראי אך לא כלל קבוצת ביקורת. המטופלים צרכו, בנוסף לטיפול התרופתי, חליטות מהעלים היבשים של הצמח למשך 21 יום ובסוף הניסוי השוו את רמות הגלוקוז והשומנים בדם למצב שלפני הניסוי. בקרב 21 המטופלים שצרכו את הצמח חלה ירידה זניחה של 0.64% ברמות הגלוקוז בדם, אך ירידה משמעותית יותר חלה ברמות הכולסטרול והטריגליצרידים, 4.16% ו- 5.78% בהתאמה.

4. מחקר מרוקני (2004) בדק את ההשפעה של תמצית מימית מהצמח על חולדות שסבלו מיתר לחץ דם. המחקר ערך 10 שבועות ובסופו נמצא כי הטיפול בצמח גרם לירידה בלחץ הדם הסיסטולי וכו להשפעה נוגדת היפרטרופיה (antihypertrophic) של אב העורקים.

Refrences
1. Life Sci. 2006 Dec 14;80(2):105-12.
2. J Ethnopharmacol. 2006 Dec 6;108(3):379-84.
3. Farmaco. 2005 Apr;60(4):321-6.
4. Phytomedicine. 2004 Nov;11(7-8):561-6.
5. Clin Exp Hypertens. 2004 Aug;26(6):465-74.