Loading...
Rumex crispus
שם בוטני  :  Rumex crispus
שם עממי  :  Yellow dock
שם עברי  :  חומעה צהובה
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

רומקס הינו שיח ירוק הפורח ברוב ימות השנה ממשפחת הארכוביתיים. בשיאו הוא מגיע לגובה של קצת יותר ממטר אחד. עליו ארוכים וחלקים ובעלי צורה גלית קצוות מסולסלים, פרחיו אדומים – ירקרקים ויוצאים לאוויר העולם בשלהי הקיץ מסודרים בגושים היוצאים מבסיסי העלים בצורה ספירלית .
אזור הגידול הטבעי של הרומקס לרוב באירופה ובאפריקה אך כיום הוא גדל ברחבי כדור הארץ לצורכי רפואת הצמחים.  שורשו של הרומקס, המשמש למטרות רפואיות, מאורך ומעובה ומצטיין בקליטה רבה של ברזל מהאדמה. הרומאים השתמשו בצמח לטיפול במחלות עור, והילידים של יבשת אמריקה עשו בו שימוש לטיפול בפצעים ובפרונקלים. קיים תיעוד של מאות שנים אודות שימוש במיני חומעה לטיפול במחלות עור כרוניות, מחלות רעלניות, בגודש במערכת הלימפה ובמחלות כבד. עלי הצמח שימשו גם באופן קולינארי בסלטים, מרקים ומיני תבשילים. ברפואת הצמחים המודרנית מסווגת החומעה כצמח מתמיר בעל עוצמת פעילות בינונית, המתאים לשימוש ממושך המותווה בעיקר לטיפול במחלות עור רעלניות כרוניות.
 

חלקי הצמח בשימוש רפואי

שורש

ספרות מדעית:
PDR FOR Herbal Medicines
 מגביר ייצור מרה והפרשתה. משלשל עדין.

פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: ממריץ ייצור מרה והפרשתה, משלשל עדין, מתמיר (אלטרטיבי),
שימושים עיקריים: עצירות, פסוריאזיס,
שימושים משניים: אבני מרה, דלקת מפרקים ריאומטית (RA), דלקת עור אטופית (אטופיק דרמטיטיס), פינוי רעלים (דה-טוקסיפיקציה), פרונקלים וזיהומים תת-עוריים, סרפדת,

זמן הקציר : בסתיו 
איכות : מריר, חמוץ, קר.
מרידיאנים : ריאות, מעי גס, כבד
קטגוריה : מסלקי ליחת חום

פעילות ואינדיקציות:
• מסלק חום ולחות  משלושת המחממים : מסייע לסימפטומים הבאים - עייפות, כאבי מפרקים, גודש לימפתי, שיגרון ושיגדון, שלשול, יציאות שורפות, דיזנטריה.
• מסלק חום ורעילות מהעור : פריחות, גרד, אקזמה, סרפדת, פסוריאזיס, מורסות ופרונקלים, אבצסים, דלקת גרון.
• מסייע ללחות חמה הגורמת לחום וסטגנציה בכבד : טעם מר בפה, הפרעות עיכול, עצירות, כאב ראש, שינויים תכופים במצב הרוח, צהבת, ליקויים בעיכול שומנים.
• משחרר תקיעות צ'י המעיים : עצירות כרונית.
• מקרר ומזין את הדם : חולשה, וסת מועטה, וסת מאחרת , אנמיה.


 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
טאנינים: 3-6%): בעיקר- catechol
אנטראקינונים: 2-4%): גליקוזידים של: ,emodin, nepodin, chrysophanol, physcion chrysophanein, chrysophanic acid (rumicin), chrysophanin, rheochrysin
תרכובות איזופרנואידיות:
קרוטנואידים: beta –carotene
תרכובות פוליסכרידיות: סיבים (12%)
חומצות אורגניות: oxalic acid
ויטמינים: B1, B2, B3, פרו-ויטמין A
מינרלים: אשלגן, סידן, מגנזיום, זרחן, אבץ, סלניום, כרום, קובלט ומינרלי קורט נוספים.

לא ידועות תופעות לוואי הנגרמות כתוצאה משימוש במינונים רפואיים של הצמח, למעט שלשול הנגרם באופן בלתי שכיח; תיאורטית, צמחים המכילים אנטרוקינונים אסורים לשילוב עם צמחים או עם תרופות הגורמות למחסור באשלגן, דוגמת תרופות משתנות, קורטיקוסטרואידים, תרופות להסדרת קצב לב, דיגוקסין ו-Glycyrrhiza. בשל הכמות המעטה של האנטרוקינונים בצמח, הסבירות לקיום התוויות נגד אלו קטנה ביותר; לא נמצאו דיווחים בספרות לגבי הרעלה שנגרמה מהשורש, אולם שימוש בעלים גרם להרעלה קטלנית בכבשים ובאדם בן 53 אשר אכל כמות גדולה של העלים בסלט. התוצאות הקטלניות נבעו מהימצאותם של אוקסלטים, אשר תכולתם גבוהה רק בעלים; הצמח אסור לשימוש במצב של חסימת מעיים.
הריון: על אף העדר ראיות המצביעות על נזק או על רעילות לעוברים, הצמח אינו מומלץ לשימוש במהלך תקופה זו.
הנקה: הצמח אפשרי לשימוש בתקופה זו, אולם יש לעשות כן תחת פיקוח מקצועי בלבד.
 

טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 0.5-1.5 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 5:1, 150-300 מ"ג TID.
מרתח: 2-5 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-25%.
 

1. מחקר טורקי (2001) מצא כי תמצית אתרית (Ether) של עלים וזרעים מהצמח, וכן תמצית אתנולית (Ethanol) של העלים, הציגו פעילות אנטי-מיקרוביאלית כנגד החיידקים Staphylococcus aureusו- Bacillus subtilis

Refrences
1. J Agric Food Chem. 2001 Aug;49(8):4083-9.