Loading...
Vitex agnus castus
שם בוטני  :  Vitex agnus castus
שם עממי  :  Chasteberry
שם עברי  :  שיח אברהם מצוי
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

מקור הצמח, ממשפחת הוורבניים, במזרח התיכון ובמרכז אסיה והוא נפוץ גם בישראל.
שיח אברהם מקובל בשימוש הרפואות המסורתיות של האזור עוד מימי קדם. אבי הרפואה, היפוקרטס, שחי ביוון במאה החמישית לפנה"ס, הציע להשתמש בו לטיפול בפציעות, בזיהומים ובעזרה בפליטת השלייה לאחר הלידה. דיוסקורידס (מאה ראשונה לספירה) המליץ על הצמח לטיפול בזיהומים שמקורם ברחם וכמקדם מחזור חודשי. בפרס שימש הצמח לטיפול באי-שפיות, בטירוף ובאפילפסיה.
לאורך ההיסטוריה שימשו פירות הצמח לטיפול במגוון בעיות הקשורות למחזור החודשי הנשי, לחיזוק מערכת העיכול ולהגברת תנובת החלב בנשים לאחר לידה. בגברים שימש הצמח לדיכוי יצרים מיניים מופרזים. במנזרים שימשו הפירות המיובשים של הצמח כתבלין נפוץ, ככל הנראה על מנת לדכא את הליבידו של תושביהם. ולהבדיל, נערות בתולות בנות האימפריה הרומית נשאו עימן זרדים של הצמח כסמל לצניעותן (chastity). זהו כנראה מקור שמו העממי של הצמח (Chasteberry), שמשמעו "גרגרי הצניעות".
המרפאים האקלקטיים של המאה ה-19 השתמשו בתמצית של שיח אברהם לקידום המחזור החודשי, לשיפור תנובת החלב וכן לטיפול באימפוטנציה וב"מלנכוליה מינית". לא ברור למי מבין המינים יועדו שימושים אלו בצמח.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב שיח אברהם לצמח ייחודי במנגנון השפעתו ההורמונאלית. הוא משפיע על המאזן ההורמונאלי דרך התערבות בהשפעת ההיפותלמוס על פעילות בלוטת יותרת המוח, דבר הגורם להגברת הפרשה של LH והפחתת FSH, ובכך משפר את פעילות הגופיף הצהוב ומגביר הפרשת פרוגסטרון בשחלה.
השפעתו זו הופכת אותו לצמח בחירה עיקרי בטיפול במגוון בעיות בעלות רקע הורמונלי בנשים. עוצמת פעילותו בינונית.


 

חלקי הצמח בשימוש רפואי

פרי.

ספרות מדעית :
Martindale current edition
הצמח משפיע על הפרשת ההורמונים הנשיים-LH, FSH ו-PROLACTIN
הצמח משמש בפורמולות צמחיות שונות לטיפול בסימפטומים של המערכת ההורמונלית הנשית.
משמש לטיפול בבעיות של אי סדירות במחזור החודשי.
משמש לטיפול בבעיות גיל המעבר אצל נשים.

 
פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: ממריץ\מניע, מאזן\מזין מערכת הורמונלית (נשים), מדכא יצר מיני (גברים), מחזק איברי רבייה (נשים), מעורר יצר מיני, מקדם פרוגסטרון, מקדם\מסדיר מחזור חודשי, משפר תנובת חלב אם, משפר תפקוד מיני, נוגד דיכאון, נוגד עווית,
שימושים עיקריים: תסמונת קדם ויסתית (PMS), אי-סדירות מחזור חודשי, אל-וסת (אמנוריאה), אקנה , חוסר איזון הורמונלי (נשים), חוסר חלב אם, יצר מיני ירוד, שחלה פוליציסטית, שרירנים ברחם (מיומות), תסמונת גיל המעבר (מנופאוזה),
שימושים משניים: דימומים לא תקינים מהרחם, הפרשות וגינליות , אנדומטריוזיס, דיכאון, חולשת מערכת העיכול, יובש וגינלי, כאבי ביוץ, ליקויי פוריות (נשים), עוררות מינית מופרזת (גברים), קשיי עיכול (דיספפסיה),

איכויות:
מריר, פיקנטי, ניטרלי עם יכולת חימום וקירור.

השפעה רפואית:
• מניע את צ'י הרחם:
- תקיעות צ'י הרחם: מחזור לא סדיר, כאבי מחזור, וסת מאחר, אל-וסת.
• מעצים את צ'י הרחם:
-חולשת צ'י הרחם עם לחות קרה: חוסר חשק מיני, הפרשות וגינאליות, חוסר פרוגסטרון המוביל לתסמונת קדם וסתית, תסמונת גיל המעבר.
• מניע את צ'י הכבד והמעיים:
- תקיעות צ'י הכבד והמעיים: הפרעות עיכול, גזים, בחילה, כאב בטן, יציאות לא סדירות, כאב ראש.
 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
תרכובות פלבונואידיות: casticin, vitexin, isovitexin, kaempferol, penduletin, chrysosplenol D, quercetagetin, luteolin-7-glucoside, tetra-hydroxy-mono-methoxyflavone-beta-D-glucoside
תרכובות איזופרנואידיות:
מונוטרפנים : גליקוזידים אירודיאידיים דוגמת aucubine (0.3%), agnuside (0.6%), eurostoside וכן 1,8-cineole, limonene, alpha-& beta-pinene, bornyl-acetate, linalool, terpinyl acetate, alpha-phellandrene, sabinene, camphene, p-cymene, myrcene
ססקוויטרפנים: caryophyllene, humulene, 4-terpineol
דיטרפנים: rotundifuran, vitexilactone
אלקלואידים: viticine
חומרים מרירים : castine
חומצות אורגניות: palmitic acid, oleic acid, linoleic acid, stearic acid
חומרים נוספים : הצמח מכיל 0.4%-0.7% שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות.

תופעות לוואי (המתרחשות ב-1%-2% מהאוכלוסייה), כוללות בדרך כלל בחילות, תחושת אי-נוחות בבטן ותופעות עוריות מינוריות (פריחות, אקנה). תופעות לוואי נוספות עלולות לכלול כאבי ראש, עייפות ותסמינים הורמונליים כגון שינויים באורך המחזור החודשי, כאבים בחזה ועלייה במשקל; שימוש בצמח עלול להגביר כאבי מחזור עוויתיים אשר אינם מקושרים לתסמונת קדם-וסתית, כנראה עקב השפעה מוגברת של פרוגסטרון על שחרור של פרוסטגלנדינים. אולם, על פי רוב מיטיב הצמח עם כאבי מחזור בעלי זיקה לתסמונת קדם וסתית, או עם כאבי מחזור הנובעים מגודש (congestive dysmenorrhea); מוטב להימנע משימוש בצמח בשילוב עם תרופות פרוגסטרוניות (העצמת פעילות), עם גלולות למניעת הריון (מחשש להפחתת פעילותן), או עם טיפולים הורמונליים; תיאורטית עשוי הצמח להפריע לפעולה של אנטגוניסטים דופאמיניים, אך אין ממצאים קליניים התומכים בהשערה זו. מדד רעילות LD 50: בניסוי בעכברים וחולדות; למעלה מ 2 גרם לכל קילו משקל.
הריון: עקרונית אסור הצמח לשימוש במהלך תקופה זו, אולם ניתן להשתמש בו במהלך הטרימסטר הראשון של ההיריון על מנת למנוע הפלות על רקע של חוסר בפרוגסטרון. מחקרים אשר נערכו בבעלי חיים לא הדגימו כל השפעה רעלנית לעוברים או הפרעה כלשהי למהלך התקין של ההריון. כמו כן, לא נצפו הבדלים משמעותיים במשקל ובבריאות העוברים בין קבוצות המחקר והביקורת.
הנקה: למרות שפעילותו הדופאמינרגית של הצמח עשויה לכוון להימנעות משימוש בצמח במהלך תקופה זו, הרי מחקרים קליניים הדגימו השפעה חיובית של הצמח על תפוקת ייצור חלב בקרב נשים מניקות (במינונים נמוכים). מחקרים אשר נערכו בנקבות מניקות של בעלי חיים לא הדגימו כל השפעה רעלנית של הצמח עליהן או על צאצאיהן.
 

טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 1-2 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 3%, 125-250 מ"ג TID.
כחלק מפורמולה: 20%-30%.

1. מספר מוגבל של מחקרים קליניים מבוקרים נערכו כדי לאשש את התווית הצמח למסטאלגיה (כאבי שד במחזור). הפחתה במשך ובעוצמת הכאב הודגמה בעת שימוש בצמח לפחות ב- 3 מחזורי וסת רציפים.

2. מספר מחקרים מבוקרים שנערכו בשנת 2009, העריכו את יעילות הצמח כתכשיר בודד לטיפול בתופעות גיל המעבר. הצמח נבדק גם בשילובים עם צמחים אחרים לאותה התוויה וכן נערכו מחקרי תצפית ומחקרים פרמקולוגיים אחרים בנדון. מחקרים אלה תומכים באפשרות שהצמח יכול לשמש כתחליף לטיפול ההורמונאלי החלופי המקובל. בורגר ועמיתיו מעירים כי דרושים עוד מחקרים קליניים לתמיכה מוחלטת בהתוויה זו של הצמח.

3. בשנים 2001-2011, מספר מחקרים קליניים מבוקרים ואיכותיים נערכו בגרמניה ובסין, בהם העריכו את יעילות הצמח בטיפול בתסמונת קדם וסתית בדרגה בינונית עד חמורה.

4. טיפול עם הצמח הושווה לטיפול בתרופה fluoxetine במצבי דיכאון הקשורים לתסמונת קדם וסתית, ונמצא כי הטיפול הצמחי הראה עדיפות לעומת התרופה הסינטטית.

5. ניסויי מעבדה הצביעו על פעילות אימונו-מודולטורית (מוסתת חיסונית) של מרכיבי הצמח מסוג פלבונואידים, דיטרפנים ונוספים.

6. תמציות כוהליות מפרי הצמח הדגימו פעילות ציטוטוקסית in vitro כנגד מספר קווי תאים סרטניים ממקור אנושי, כולל סרטני צוואר הרחם, שחלה, שד, קיבה וקרצינומה ריאתית.

7. סקר שיטתי נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת מודנה שבאיטליה בכדי להתחקות אחר צמחים יעילים לטיפול בתסמונת קדם וסתית. החוקרים סרקו את כלל המאמרים שהתפרסמו בנדון ב- 30 השנים שבין ינואר 1980 וספטמבר 2010. איכות המאמרים נבדקה עפ"י סקלת Jadad המקובלת לצורך זה. בנוסף, הוערכו בנפרד הקריטריונים האבחוניים של התסמונת. זוהו 102 מאמרים העונים על הקריטריונים הנדרשים, 17 מהם המתעדים מחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים. מתוכם, נבחרו 10 מחקרים איכותיים אשר שימשו כחומר הגלם לסקר. שיח אברהם מצוי היה הצמח הנחקר ביותר (4 מתוך 10 מאמרים, בהם נבדקה אוכלוסיה של כ- 500 נשים). הצמח נמצא באופן עקבי כמפחית תסמיני התסמונת הקדם וסתית בהשוואה לקבוצות הביקורת; הן ביכולתו להפחית תסמינים גופניים כלליים והן ביכולתו לשפר מצב רוח ירוד.

8. מחקר אקראי, מבוקר וכפול סמיות נערך באוניברסיטת חאמדאן שבאיראן עם קבוצה בת 128 נשים שסבלו מתסמונת קדם וסתית, במטרה להעריך את השפעתו הרפואית של הצמח שיח אברהם מצוי על תסמיני הליקוי המדובר. 62 נשים היוו את קבוצת הטיפול ו-66 את קבוצת הביקורת. משתתפות שתי הקבוצות מילאו שאלוני הערכה אישיים מפורטים בהם נתבקשו להעריך את התסמינים הגופניים והנפשיים שלהן טרם הניסוי (כאבי ראש, כעסים, חוסר שקט, דיכאון, גודש בחזה, נפיחות בבטן וכדומה). קבוצת הטיפול נטלה 40 טיפות של תמצית הצמח וקבוצת הביקורת נטלה תכשיר פלצבו תואם. מתן החומרים היה למשך שישה ימים טרם מועד הוסת ולמשך שישה מחזורי וסת עוקבים. בתום ששת המחזורים שוב מילאו כל המשתתפות את אותם שאלוני הערכה אישיים. כל תסמין קיבל סקאלה ויזואלית אנלוגית, ובתום מילוי השאלונים התברר כי דירוג המשתנים היה שונה באופן מהותי בקבוצת הטיפול ובקבוצת הביקורת לפני ואחרי הטיפול. מסקנת החוקרים לסיכום הניסוי הינה כי הצמח יכול לשמש ככלי יעיל להקלה בתסמינים קלים עד בינוניים של התסמונת הקדם וסתית.



Refrences
1. Roemheld-Hamm B. Chasteberry. Am Fam Physician . 2005;72(5):821-824.
2. Carmichael AR. Can Vitex agnus castus be used for the treatment of mastalgia? What is the current evidence? Evid Based Complement Alternat Med . 2008;5(3):247-250.
3. van Die MD, Burger HG, Teede HJ, Bone KM. Vitex agnus-castus (Chaste-Tree/Berry) in the treatment of menopause-related complaints. J Altern Complement Med . 2009;15(8):853-862.
4. Schellenberg R. Treatment for the premenstrual syndrome with agnus castus fruit extract: prospective, randomised, placebo controlled study. BMJ . 2001;322(7279):134-137.
5. Berger D, Schaffner W, Schrader E, Meier B, Brattström A. Efficacy of Vitex agnus castus L. extract Ze 440 in patients with pre-menstrual syndrome (PMS). Arch Gynecol Obstet . 2000;264(3):150-153.
6. He Z, Chen R, Zhou Y, et al. Treatment for premenstrual syndrome with Vitex agnus castus : a prospective, randomized, multi-center placebo controlled study in China. Maturitas . 2009;63(1):99-103.
7. Ma L, Lin S, Chen R, Wang X. Treatment of moderate to severe premenstrual syndrome with Vitex agnus castus (BNO 1095) in Chinese women. Gynecol Endocrinol . 2010;26(8):612-616
8. Ma L, Lin S, Chen R, Zhang Y, Chen F, Wang X. Evaluating therapeutic effect in symptoms of moderate-to-severe premenstrual syndrome with Vitex agnus castus (BNO 1095) in Chinese women. Aust N Z J Obstet Gynaecol . 2010;50(2):189-193.
9. Atmaca M, Kumru S, Tezcan E. Fluoxetine versus Vitex agnus castus extract in the treatment of premenstrual dysphoric disorder. Hum Psychopharmacol . 2003;18(3):191-195.
10. Freeman EW. Therapeutic management of premenstrual syndrome. Expert Opin Pharmacother 2010; 11(17): 2879-2889.
11. Dante G, Facchinetti F. Herbal treatments for alleviating premenstrual symptoms: a systematic review. J Psychosom Obstet Gynaecol . 2011;32(1):42-51.
12. Ahmad B, Azam S, Bashir S, Khan I, Adhikari A, Choudhary MI. Anti-inflammatory and enzyme inhibitory activities of a crude extract and a pterocarpan isolated from the aerial parts of Vitex agnus-castus . Biotechnol J . 2010;5(11):1207-1215.
13. Choudhary MI, Azizuddin, Jalil S, et al. Antiinflammatory and lipoxygenase inhibitory compounds from Vitex agnus-castus . Phytother Res . 2009;23(9):1336-1339.
14. Chen SN, Friesen JB, Webster D, et al. Phytoconstituents from Vitex agnus-castus fruits. Fitoterapia . 2011;82(4);528-533.
15. Mesaik MA, Azizuddin, Murad S, et al. Isolation and immunomodulatory properties of a flavonoid, casticin from Vitex agnus-castus . Phytother Res . 2009;23(11):1516-1520.
16. Ohyama K, Akaike T, Imai M, Toyoda H, Hirobe C, Bessho T. Human gastric signet ring carcinoma (KATO-III) cell apoptosis induced by Vitex agnus-castus fruit extract through intracellular oxidative stress. Int J Biochem Cell Biol . 2005;37(7):1496-1510.
17. Imai M, Kikuchi H, Denda T, Ohyama K, Hirobe C, Toyoda H. Cytotoxic effects of flavonoids against a human colon cancer derived cell line, COLO 201: a potential natural anti-cancer substance. Cancer Lett . 2009;276(1):74-80.
18. Acta Med Iran. 2012;50(2):101-6.