Loading...
Salix alba
שם בוטני  :  Salix alba
שם עממי  :  White willow
שם עברי  :  ערבה לבנה
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

הערבה הלבנה נחשבת לאחד מצמחי המרפא הקדומים שבשימוש הרפואה המסורתית האירופית. את שמו קיבל עץ זה בעקבות צבעם של גב העלים של העץ הנותנים לו מראה לבנבן.  עץ ערבה זה גדל בר גם בישראל.
הכימאי האיטלקי רפאל פיריה הפיק לראשונה חומצה סאליצילית בצורתה הטהורה מגזעו של עץ הערבה בשנת 1838. בשנת 1860 הצליח רוקח גרמני בשם קולבה (Kolbe) לייצר חומר זה באופן סינתטי. הצעד הבא היה סינתזה של Acetyl Salicylic Acid, הידוע בשם המסחרי אספירין ונחשב עד היום לאחת התרופות הנפוצות ביותר בשימוש הרפואה המדיצינית המערבית.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הערבה לצמח בעל עוצמת פעילות בינונית, המותווה בעיקר לטיפול בחום גבוה, בדלקות ובכאבי מפרקים.
 

חלקי הצמח בשימוש רפואי

קליפת גזע

זמן הקציר : לכל אורך ימות השנה
איכות  :  מר וקריר
מרידיאנים : שלפוחית השתן, כבד וריאות
קטגוריה : מסלקי רוח לחות

שימושים ואינדיקציות:
• מסלק רוח ולחות מהמחמם העליון :  כאבים בגוף, כאב אוזניים, חום, כאב גרון, כאבי מפרקים ושרירים, כאב גב.
• מסלק לחות חמה משלפוחית השתן : כאבים במתן שתן, חום, צימאון, זיהומים בדרכי השתן.
• מזין YIN ונוזלים : חוסר יין בכליות ובלב עם אש בכליות: הפרעות שינה, קרי לילה, עוררות מינית מופרזת, שפיכה מוקדמת.
 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
פנולים פשוטים: גליקוזידים סליצילאטיים (1.5-11%) של salicin, populin, salicortin, ragilin, tremulacin, triandrin, picein כהל סאליצילי (saligenin). אסטרים פנוליים של salidroside, vanillin, syringin, salicylic acid, caffeic acid, ferulic acid
טאנינים: (8%-20%)
תרכובות פלבונואידיות: quercetin, isorhamnetin, catechins

תופעות לוואי עלולות לכלול כאב בטן, בחילות, כאבי ראש, עייפות, הזעה מוגברת, פריחה עורית ותגובות אלרגיות. תופעות הלוואי הקשורות למערכת העיכול נובעות ככל הנראה מתכולת הטאנינים הגבוהה בצמח; יש לנקוט זהירות בשימוש במצבים דלקתיים אקוטיים במערכת העיכול. יש לנקוט זהירות במצבים של מחלות מערכת העצבים, דיכאון, פסיכוזה, מחלות כבד או כלייה והיסטוריה של תגובה אלרגית או אנאפילקטית; קיימת הנחה תאורטית לפיה השימוש בילדים מתחת לגיל 15 אינו מומלץ עקב חשש לגרימת סינדרום ריי, אולם הסבירות לכך נמוכה ביותר ואין כל ממצאים קליניים התומכים בהשערה זו; יש לנקוט זהירות בשילוב הצמח עם תרופות נוגדות קרישה משום שהצמח עשוי להגביר את פעילותן. יש לנקוט זהירות בשילוב הצמח עם תרופות משככות כאבים; לא ניתן להשתמש בצמח כתחליף לאספירין למטרת מניעה של התקפי לב או שבץ מוחי; הצמח אסור לשימוש לרגישים לאספירין ולמחוסרי האנזים G6PD; מדד רעילות LD 50: בניסוי בעכברים עם תמצית הידרואלכוהולית, 28 מ"ל לכל קילו משקל.
הריון: הצמח אפשרי אך לא מומלץ לשימוש במהלך תקופה זו. לא ידועים נזק או רעילות לעוברים אשר נגרמו כתוצאה משימוש בנשים או בבעלי חיים.
הנקה: מומלץ שלא להשתמש בצמח במהלך תקופה זו. סאליצילטים יכולים לעבור לחלב האם ולכן קיים חשש לתגובה אלרגית.
 

טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 3-7 מ"ל TID.
מרתח: 3-1 מ"ל TID
כחלק מפורמולה: 30%-25%.
 

1. צוות קנדי ערך סקירה מערכתית של ניסויים קליניים אקראיים אשר עשו שימוש בצמחים לטיפול בכאבי גב תחתון (2007). בסקירה נמצא כי התפרסמו שני מחקרים קליניים שנערכו עם הצמח ומצאו כי הוא הביא לשיפור קצר טווח בכאבי גב תחתון. החוקרים השתמשו בתמציות סטנדרטיות שהכילו 120 או 240 מ"ג Salicin. באחד המחקרים נמצאה התמצית יעילה באותה מידה כמו התרופה Rofecoxib אשר ניתנה במינון 12.5 מ"ג/ליום.

2. מחקר קליני שנערך בשנת 2013 כלל 436 חולים הסובלים מכאבים ראומטיים עקב דלקת מפרקים ניוונית או מכאבי גב הראה כי טיפול ארוך טווח (בין 3 ל- 24 שבועות) עם תמצית עץ הערבה השיג השפעות מפחיתות כאב משמעותיות. בנוסף הודגם כי ניתן גם לשלב את התכשיר עם תרופות קונבנציונליות ללא חשש.

Refrences
1. Spine. 2007 Jan 1;32(1):82-92.
2. Uehleke B, et al. Phytomedicine. 2013 Aug 15;20(11):980-4