Loading...
Crataegus spp
שם בוטני  :  Crataegus spp
שם עממי  :  Hawthorn
שם עברי  :  עוזרר
לכל הצמחים מוצרים בשימוש הצמח

מינים שונים של עוזרר נמצאים בשימוש רפואי במסורות רבות של רפואת צמחים. זהו עץ נמוך ממשפחת הוורדניים, הנפוץ בצמחיית הבר של אירופה, צפון אפריקה, מערב אסיה והמזרח התיכון, לרבות ישראל.
הצמח מוגדר ברפואת הצמחים המודרנית כבעל עוצמת פעילות בינונית המתאים לשימוש ארוך טווח ואפילו קבוע, מאחר שפעילותו הרפואית נבנית בהדרגה. הוא נחשב לאחד הצמחים המרכזיים לטיפול ברוב בעיות מערכת הלב, ומתאים גם לשימוש מניעתי.

חלקי הצמח בשימוש רפואי

פרחים, עלים, פרי.

ספרות מדעית :
Martindale current edition

הצמח נחקר רבות ומשמש לטיפול בבעיות לבביות שונות.הצמח נמצא יעיל לטיפול ביתר לחץ דם, טרשת עורקים ויתר שומנים בדם. בנוסף, הפרוציאנידינים והפלבנואידים שבצמח, משפרים את זרימת הדם בעורקים הכליליים

העלים והפרחים מותרים לשיווק ומכירה בבתי מרקחת בלבד.
הפרי מותר כמזון.

פעילות ברפואת הצמחים המסורתית: מוריד לחץ דם, מגן\מזין שריר הלב, מחזק כלי-דם, מחזק לב, מרחיב כלי-דם, משפר זרימת דם היקפית, נוגד חמצון,
שימושים עיקריים: לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם (מניעה וטיפול), טרשת עורקים (מניעה וטיפול), תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס),
שימושים משניים: דופק מואץ (טכיקרדיה), הזעת לילה, הפרעות קצב (לב), חולשת שריר הלב, לחץ דם נמוך, ליקויים באספקת הדם ההיקפית, מחלות לב דלקתיות (פרי\מיוקרדיטיס), פלפיטציות, תסמונת גיל המעבר (מנופאוזה),

איכויות:
מתקתק, חמוץ, קריר, ניטרלי.

השפעה רפואית:
· מחזק את צ'י ודם הלב:
חוסר צ'י הלב: עייפות, קוצר בנשימה, פלפיטציות, לחץ בחזה, הזעה, ליקויים בזרימת דם הכלילית.
· מזין יין ודם, מסלק חום ריק, מרגיע את הלב ומסדיר את הדופק:
- חוסר יין: תחושת חום בכפות הידיים והרגליים, הזעות לילה, תסמיני גיל המעבר.
- חוסר יין ודם בלב ובכליות: פלפיטציות, הפרעות שינה, חרדות, חוסר מנוחה, צימאון, דופק מואץ.
· מניע את צ'י הלב:
- תקיעות צ'י הלב: מתח נפשי, חרדות, חוסר מנוחה.
· משפר עיכול, מטפל בהצטברות מזון (פרי הצמח בלבד):
- תקיעות מזון: עיכול לקוי ואיטי של חלבונים ושומנים.
 

מרכיבים פעילים

תרכובות פנוליות:
טאנינים:
תרכובות פלבונואידיות: quercitrin, quercetin, hyperoside, vitexin, rutin, apigennin ונוספים.
אנטוציאנידינים ואנטוציאנינים: oligomeric procyanidins (OPCs), procyanidin B2, B5,C1
תרכובות איזופרנואידיות:
ספונינים טריטרפנואידיים:
גליקוזידים ציאנוגנטיים:
ויטמינים: ויטמין C.
מינרלים: סידן, אשלגן.
חומרים נוספים : האמינים Phenyletylamine, tyramine, O-methoxyphenethylamine

תופעות לוואי (קלות ונדירות) עשויות לכלול פריחה, כאבי ראש, הזעה, ישנוניות ופלפיטציות; יש לנקוט משנה זהירות בשילוב הצמח עם תרופות המיועדות לטיפול בהפרעות קצב ובאי ספיקה לבבית (digoxin), תרופות ליתר לחץ דם ותרופות מסוג חוסמי בתא; מדד רעילות LD 50: 6 גרם לכל קילו משקל.
הריון: הצמח מתאים לשימוש בתקופה זו.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש בתקופה זו.
 

טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-5 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 5:1, 150-300 מ"ג TID.
חליטה: 5-2 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 30%-20%.

1. מחקרים שנעשו בתמציות הצמח הוכיחו את קיומו של אפקט יונוטרופי חיובי מוגדר, אשר יוחס לפעילותם של אמינים שונים הנמצאים בצמח (היינו, מעצים את עוצמת ההתכווצות של שריר הלב). פעולת הצמח משפרת גם את הזרימה בכלי הדם הכליליים, ובכך מפחיתים הסבירות של התקפי אנגינה פקטוריס. ניסויים הראו עלייה בזרימה בכלי הדם הכליליים, שנובעת מהתרחבות כלי דם אלו, וכן שיפור ניכר באספקת הדם לשריר הלב והקלה בסימפטומים. לעוזרר יש השפעה חיובית ומתמשכת על שינויים ניווניים בשריר הלב האופייניים לגיל מבוגר, והצמח תופס מקום חשוב בטיפול שלאחר התקפי לב.

2. מחקר שנערך בבני אדם בגרמניה, בדק יעילות ובטיחות בתרופה המכילה תמצית נוזלית של פירות עוזרר טריים (97.3%) וקמפור (2.5%), ומשמשת לטיפול בלחץ דם נמוך בעמידה, וזאת בהשוואה לתרופות קונוונציונליות הניתנות לאותה מטרה. במחקר השתתפו 490 מטופלים ומתנדבים בריאים. הקבוצה הנבדקת (399) טופלה בתרופה הצמחית, וקב' הביקורת (91) טופלה בפלסבו, למשך 3 שנים. אחוזי השיפור היו 5.6%, ונצפתה עלייה משמעותית מבחינה סטטיסטית בלחץ הדם הסיסטולי ביחס לקבוצת הביקורת, ללא הבדל בגילאים, או בערכים ההתחלתיים של לחץ הדם. מסקנת המחקר היתה כי התרופה יעילה ובטוחה לכל קבוצות הגיל.

3. לעומת זאת, במחקר שנערך באנגליה, נבדקה הפעילות המפחיתה לחץ דם בחולי סוכרת מסוג II הנוטלים תרופות מרשם. נבדקו 79 חולים, אשר נטלו 1200 מ"ג תמצית יבשה של עוזרר ליום (39), או פלסבו (40), למשך 16 שבועות. בתום המחקר ובתחילתו נלקחו בדיקות דם, ערכי לחץ הדם, ונשאלו שאלות רווחה. 71% לקחו תרופות להורדת לחץ דם, עם ממוצע של 4.4 תרופות היפוגליקמיות ו/או מורידות לחץ דם למטופל. קבוצת העוזרר הראתה ירידה ממוצעת של לחץ הדם הדיאסטולי מ-85.6 מ"מ כספית ל-83, ואילו בקבוצת הפלסבו לחץ הדם הדיאסטולי שונה מ-84.5 ל- 85. לא היה הבדל בין הקבוצות לערכים הסיסטוליים. על-פי החוקרים זהו המחקר הראשון שהראה אפקט מפחית לחץ דם של הצמח בחולים דיאבטיים נוטלי תרופות.

4. צמח העוזרר (.Crataegus spp) ידוע בעיקר כתומך בלב וכמפחית לחץ דם בשל היותו מרחיב כלי דם כליליים, משפר זרימת דם היקפית ופעולות שונות נוספות הקשורות למערכת הקרדיו-וסקולארית. מחקר מפתיע מהעת האחרונה גילה כי תמצית המופקת מהצמח עודדה צמיחת שיער... בעכברים.
       

Refrences
1. Weiss, R. F, (1988) Herbal Medicine p. 162-169
2. Hempel B, Kroll M, Schneider B.(2005) Robugen GmbH Pharmazeutische Fabrik, Esslingen-Zell, PMID: 16149711
3. Br J Gen Pract.,(2006) Marakis G, Simpson E, Hope J, Robinson PASimpson, HC,
PMID: 16762125
4. Shin HS, Lee JM, Park SY, Yang JE, Kim JH, Yi TH, Phytother Res. 2013 Sep;27(9):1352-7
 

מוצרים בשימוש הצמח

₪0.00
 

₪0.00
 

₪0.00
 

₪0.00
 
NIRGATEA

NIRGATEA

NIRGATEA

₪49.00
 

₪0.00
 

₪0.00